Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korisni trikovi

Alkoholni ocat odličan je saveznik u čišćenju, a njime se može i produljiti život cvijeća

Getty Images
05.11.2019.
u 14:19

Osim za pripremu hrane, koristi se i za uklanjanje neugodnih mirisa, a najbolje djeluje u kombinaciji sa sodom bikarbonom

Ako želite koristiti prirodno sredstvo za čišćenje, ocat je najbolji odabir. Osim što djeluje protiv bakterija kao i kamenca, ova kuhinjska namirnica može se koristiti za čišćenje još brojnih drugih stvari. Evo samo nekih.

Kožni namještaj 

Foto: Getty Images

Ako je kožni namještaj izgleda loše, alkoholni ocat u kombinaciji s lanenim uljem vrati će mu sjaj, ali i život. Potrebno je sastojke u istim omjerima pomiješati u boci i pošpricati po namještaju, a potom jednostavno obrisati krpicom, piše Reader's Digest. 

Ogrebotine na drvenom namještaju 

Ogrebotine se naprave vrlo lako, a mogu jednostavno i nestati. Potrebno je pomiješati jod i ocat i tu otopinu onda kistom staviti na drvenu površinu. Ako se radi o tamnijem drvu, potrebno je staviti više joda, dok kada se radi o svjetlijem drvu, u otopinu treba ići više octa. 

Čišćenje odvoda 

Kombinacija octa i sode bikarbone odlično djeluju kod odčepljivanja odvoda, ali i kod suzbijanja neugodnih mirisa. 

Neugodni mirisi 

Foto: Getty Images

Kada se ne možete riješiti neugodnog mirisa cigarete, jedan trik će riješiti situaciju. U posudicu se stavi 3/4 octa i to na mjesto gdje je miris najintenzivniji. Za samo jedan dan više neće biti traga cigaretama. 

Čišćenje tipkovnice i miša 

Tipkovnice su užasno prljave, a pomiješani ocat i voda djelovat će odlično protiv prašine i ubit će bakterije. Važno je prvo provjeriti da uređaji nisu uključeni u struju, a onda krpicom očistiti površine. 

Čišćenje kuhala za vodu 

Foto: Getty Images

Ocat je dobar za čišćenje kuhala za vodu jer će djelovati protiv kamenca. Potrebno je ocat staviti u kuhalo i pustiti da ocat iskipi. Poslije je potrebno nekoliko puta prokuhati čistu vodu. 

Protiv kukaca 

Poznato je kako kukci ne vole miris octa, a mravi također nisu ljubitelji alkoholnog octa. Ocat se pomiješa s vodom i pošprica po mjestima gdje se nalaze mravi. Mravi će ubuduće izbjegavati ovaj put i naći će novu rutu. 

Dulji život cvijeća 

Foto: Getty Images

Cvijeće u vazi će dulje ostati na životu, ako se u vodu stavi dvije čajne žlice jabučnog octa i dvije čajne žlice šećera. Važno je vodu mijenjati svakih par dana i ponoviti postupak. 

Pogledajte koliko muškarci poznaju ženske proizvode: 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije