Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priča lifestyle urednica

'20 godina sam se borila s nesanicom; sve dok nisam uvela ovu rutinu spavanja...'

Shuttershock
01.09.2022.
u 16:30

Ako imam vremena, volim se okupati prije spavanja. Kupke ne samo da su opuštajuće, već mijenjaju tjelesnu temperaturu kako bismo lakše zaspali, kaže autorica.

Nesanica je dugo bila moj problem, no nakon nekog vremena sam shvatila  da najbolje spavam kada mi je um miran, a soba hladna i mračna, rekla je suosnivačica portala Mind Body Greena Colleen Wachob koja je nedavno, priča, nakon punih 20 godina borbe s nesanicom i vrtnje po krevetu uspjela pronaći svoj 'recept' za zdravije spavanje.

Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

1/5

Evo što sve to uključuje.

  • Prosječan broj sati spavanja: 7 do 8
  • Idealno vrijeme za zaspati: 22:30 h.
  • Idealno vrijeme buđenja: 6:15 h.
  • Sadržaj noćnog ormarića: ormarić sam sredila minimalistički, a na njemu držim sprej za spavanje od lavande i sandalovine koji prskam ga preko svega što je povezano sa spavanjem: pidžamu, posteljinu i jastuke), svijeću, Kindle (podešen na Dark Mode) i kćerkine crteže.
  • Konzumacija kofeina: Strogo se pridržavam pravila o izbjegavanju kofeina nakon 11 sati jer ga moje tijelo vrlo sporo metabolizira. 
  • Loša navika spavanja: Kršim sva pravila spavanja gledajući TV navečer u krevetu. (Donosi mi puno radosti!) Studije pokazuju da je najbolje optimizirati kofein 90 do 120 minuta nakon buđenja, ali ja kavu ujutro pijem što je prije moguće jer me dijete često rano probudi . Nisam prihvatila trend hladnog tuširanja ujutro, iako znanost pokazuje da može biti korisno.
  • Navika koja je promijenila moj san na bolje: Ograničenje izlaganja svjetlu prije spavanja; telefon izvan moje spavaće sobe pod svim okolnostima.
  • Rutina spavanja:

6:15 ujutro: Buđenje. Razmičem zastore da dobijem što više svjetla.

6:29 ujutro: Napravim kavu s kolagenom i, u idealnom slučaju, čim se probudim izađem van na balkon kako bih dobila malo prirodnog svjetla.

9 ujutro: Hodam do ureda kako bih dobio više sunčeve svjetlosti, a to mi je i lagana vježba.

Vrijeme ručka: Radim brzi trening koji uključuje neku aerobnu aktivnost i lagani trening snage, poput čučnjeva i iskoraka. Vježbanje tijekom dana omogućuje mi bolji san noću.

18:00: Djecu pripremam za rano spavanje koje počinje u 19 sati. 

19:00: Uspavljivanje.

19:45: Prijavim se na računalo kako bih završila posao. Nažalost, rad noću utječe na san pa ako ne završim s poslom do 20:30 radije se opet prijavim rano ujutro 

20:30: Ako imam vremena, volim se okupati prije spavanja. Kupke ne samo da su opuštajuće, već mijenjaju tjelesnu temperaturu kako bismo lakše zaspali.

21:05: Zapalim svijeću za malo svjetla dok sam u krevetu i raspršim sprej za spavanje po posteljini da stvorim čahuru za spavanje.  

21:30: Uživam u televiziji ili čitanju; upravo sam završio nadolazeću knjigu Melisse Urban koja će izaći kasnije ove godine. Oko sat vremena kasnije, spremna sam za spavanje.

Raniji odlazak na spavanje smanjuje rizik od depresije 23 posto

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije