Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba autora zagija

Zvali su ga i psovali usred noći jer Zagi nije imao hrvatsku zastavu

Originalni crtezi Nedjeljka Dragica, redatelja, autora crtanih filmova, karikatura i stripova. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
01.03.2021.
u 10:12

U galeriji HDD-a otvorena je izložba Nedeljka Dragića.

U galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva u petak otvorena je izložba Nedeljka Dragića, filmskog i likovnog umjetnika. Ovo je prvi put da se najvažniji radovi tog svestranog umjetnika okupljaju na jednom mjestu. Dragić je široj javnosti svakako najpoznatiji po legendarnoj ilustraciji Zagija, službene maskote Univerzijade u Zagrebu. Ta je simpatična vjeverica odabrana za maskotu najvećeg događanja mladih u Jugoslaviji, sportske manifestacije koju organizira Međunarodni studentski sportski savez, koja se 1987. održala u Zagrebu. Problematičan je bio tih dana doduše Zagijev šešir s vrpcom u olimpijskim bojama – neki su mu zamjerili što na šešir nije stavio hrvatsku zastavu. 

– Znao sam noću nakon toga primiti koji telefonski poziv uz psovanje majke jer na Zagiju nema zastave. Mirno bih to saslušao jer uvijek je bilo onih koji su imali nešto protiv – prisjetio se te kontroverze Dragić u jednom intervjuu za Večernji list. 

Zagi je unatoč svemu do dana današnjeg ostao jedan od najprepoznatljivijih i omiljenih simbola Zagreba. Na izložbi će se naći i svima nam poznate naslovnice knjiga iz glasovite biblioteke Vjeverica izdavačke kuće Mladost, najtiražnije dječje biblioteke u Hrvatskoj. Upravo je Dragić ilustrirao niz prepoznatljivih naslovnica romana poput “Lažeš, Melita” i “Strašni kauboj” Ivana Kušana, “Mama, volim te” i “Tata, ti si lud” Williama Saroyana te Milčecov “Posljednji zvižduk”. Posjetitelji će moći razgledati i Dragićeve plakate za Satiričko kazalište Jazavac, odnosno Kerempuh, te kazalište Komedija. Brojne uspjehe Dragić ostvario je i kao karikaturist u Vjesniku te kao strip-autor, čiji je strip “Tupko” izlazio upravo u Večernjem listu.

– Kad sam se 1964. vratio iz vojske, toliko sam radio da mi se činilo da bih lakše honorar zaradio u rudniku. I nije tu bilo slanja računalom kao danas. Morao sam sjesti u auto pa s Borongaja svaki dan nositi crteže u redakciju. Tako je i te 1969. u vrtlogu humora koji je vladao redakcijom nastao prvi Tupko. U redakciji u neboderu Danijel Jelinić mjesecima me nagovarao da nešto nacrtam, a bio je simpatičan i nisam ga mogao odbiti. I jednog dana da mu podvalim, uzmem papir, nacrtam četiri okvira, napišem Tupko pa okolo zacrnim – ispričao je Dragić, čiji je “Tupko” osvojio i Grand Prix na svjetskom festivalu stripa u Montrealu.

A uz svoj bogati opus na polju dizajna i ilustracije Dragić je istaknuti autor u svijetu animacije i jedan od najznačajnijih predstavnika zagrebačke škole animiranog filma. Njegovi animirani filmovi osvajali su nagrade na najprestižnijim festivalima u svijetu poput Annecyja i Oberhausena. Dragićev “Tup-tup” tako je 1972. godine bio nominiran i za nagradu Oscar Američke filmske akademije u kategoriji najboljeg kratkometražnog animiranog filma. Izložba ostaje otvorena do 19. ožujka, a tijekom trajanja izložbe održat će se i videorazgovor s umjetnikom te stručna vodstva.

Komentara 1

Avatar Dara iz Jasenovca
Dara iz Jasenovca
11:43 01.03.2021.

Dragiću,svaka čast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije