Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Životna trauma ispričana na stand-up nastupu

17. kolovoza 2018. u 12:06 0 komentara 392 prikaza
Foto: arhiva Fraktura

Nevelik roman “Ušao konj u bar” Davida Grossmana (Fraktura, urednik Roman Simić, prijevod Andrea Weiss Sadeh, 139 kuna) dobitnik je prestižne nagrade Man Booker International za 2017. godinu, ali i roman kakav zasigurno nikada prije niste čitali. Riječ je naime o jednoj, recimo to tako, seansi stand-up komičara, a jedna od epizoda iz toga nastupa, zapravo početak vica ujedno je i naslov romana.

Nova knjiga: Jean-Christophe Rufin "Crta razdvajanja" Ratna Bosna i misija humanitaraca bez milosti

No ovo nipošto nije roman uz koji ćete se grohotom smijati. Štoviše! Ovo je genijalno književno djelo koje paralelno vozi na dva kolosijeka: prvi je sam stand-up nastup pedesetosmogodišnjeg komičara, koji je na trenutke bolno okrutan prema izraelskom društvu, dok drugi kolosijek “drži” njegov prijatelj, umirovljeni sudac, koji taj nastup gleda iz (ne baš previše naklonjene) publike. Riječima jednog i mislima drugog otkriva se njihova zajednička priča iz davne prošlosti, saznajemo da su u djetinjstvu bili neprilagođeni dječaci, učenici koji su se sreli na instrukcijama iz matematike i silom prilika postali (kakvi-takvi) prijatelji, da bi se u jednom trenutku zauvijek razdvojili, ni ne znajući do kraja što se zapravo dogodilo.

Nova knjiga: John Irving "Svijet po Garpu" Prava americana, i jedan od ključnih romana 20. stoljeća

Stand-up nastup poslužit će komičaru da ispriča najveću traumu svog života, a putem nje saznajemo i sve o životu njegovog izgubljenog prijatelja koji je nevoljko došao i na taj nastup, pritisnut nevoljama u vlastitom životu (prerano umirovljenje i smrt žene koju je volio, ali s kojom nije imao djece). Dijelovi romana urnebesno su smiješni, oni drugi podjednako potresni, jer priča njihovih života vodi i u dane Drugog svjetskog rata, u užase holokausta i patnje koje je on donio ne samo pravim žrtvama, već i generacijama koje su došle nakon onih koji su logore uspjeli preživjeti. Svojom dubokom humanošću ovo je roman koji upozorava i zove na uzbunu, zbog svih onih koji su i danas izloženi stradanjima u i oko Izraela, ali i mnogo dalje.

Ivo Žinić
Politički kraj još jednog HDZ-ovca
Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.