Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Jean-Christophe Rufin "Crta razdvajanja"

Ratna Bosna i misija humanitaraca bez milosti

Foto: arhiva Znanje
17.08.2018.
u 11:36

Naši su krajevi i naši junaci sve češći likovi u svjetskim hit krimićima. Roman “Crta razdvajanja” Jeana-Christophea Rufina (Znanje, urednica Nataša Pejić, prijevod Dubravka Celebrini, 129 kuna) ipak se po mnogočemu izdvaja iz te literature. Ovdje su junaci humanitarci iz Francuske koji 1995. pokušavaju u Bosnu dovesti dva kamiona lijekova, zimske odjeće i hrane. Rat i Bosna – put za Kakanj – ovdje su mjesto na kojem se prelamaju ljudski karakteri, a autor ih stavlja u situaciju koja je njemu samom itekako dobro poznata.

Naime, sam Jean-Christophe Rufin liječnik je i humanitarac koji je za vrijeme rata bio u Bosni, u Kaknju. On je taj koji je na svoje oči vidio obitelji koje su, nakon što su im domovi razoreni, sklonište našle u visokim pećima termocentrale u Kaknju. Taj događaj motivirao ga je na ovu knjigu i taj je događaj u knjizi pokretač priče, koji ostaje skriven gotovo do kraja.

Jean-Christophe Rufin u ovom romanu, prateći petero vrlo različitih ljudi (Lionel i Maud su u ranim dvadesetima, članovi humanitarne organizacije, kao i Vauthier koji je u četrdesetima, dok su Marc i Alex, bivši vojnici, u tridesetima godinama) zapravo raskrinkava mnoge priče koje se kriju u tom svijetu humanitarne pomoći. On piše o motivima tih ljudi, o njihovim idealima, ali i o životnim izgubljenostima koje ih tjeraju na put u ratno područje. Piše i o njihovu osjećaju superiornosti, onom koji im pruža vjeru da su kao članovi humanitarne misije zaštićeni, sve dok ih kruta ratna stvarnost ne lupi po glavi. Naravno, ima tu i ljubavi, ljubomore, borbe za moć i prestiž, tako da dva kamiona na razrovanim cestama postaju svojevrsni simbol svih koji se iz najrazličitijih razloga miješaju u ratove, pokušavaju pomoći, a zapravo unose dodatni kaos. Humanitarne misije ovdje su raskrinkane kao misije bez humanosti i bez milosti, a kada to napiše humanitarac, treba mu vjerovati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije