Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Prava americana, i jedan od ključnih romana 20. stoljeća

To je i roman o pisanju, inspiraciji, umjetnosti... odgoju djece, borbi za prava žena... Jednostavno je, počnite čitati!
28. svibnja 2018. u 13:48 0 komentara 211 prikaza
Foto: Arhiva Lektira

“Svijet po Garpu” Johna Irvinga je jedan od onih romana koje svakako treba pročitati. To je jedan od ključnih romana 20. stoljeća, kojeg čitatelj ili voli ili mrzi, ravnodušnih nema.

No, sve do nedavno pročitati Garpa nije bilo nimalo jednostavno, i upravo je to roman zbog kojeg svi antikvari grada Zagreba (a i šire) imaju broj mobitela potpisnice ovih redaka. Naime, Garpa je davne 1985. godine objavila izdavačka kuća Otokar Keršovani, a u boljim knjižnicama još se može naći pokoji primjerak tog izdanja, objavljenog u dva sveska. No, kako je Garp i u doba prije interneta i društvenih mreža, običnom starom dobrom usmenom predajom stekao kultni status, mala je tiraža razgrabljena, a postoje i oni koji jednostavno nisu imali snage vratiti knjige u knjižnice.

Nova knjiga: Jo Nesbø "Macbeth" Macbetha neće voljeti fanovi Nesbøa, ali će ga svi ostali obožavati

I tako je dugo godina Garp živio kao dio urbane legende. No, tada se u Kostreni pojavio izdavač Lektira. Naravno, njegov je osnovni posao izdavanje lektirnih naslova za osnovnu i srednju školu, ali pokrenuli su i biblioteku “Must read” i u njoj objavljuju, kako sami kažu “vrhunsku beletristiku iznimnih autora koju suvremeni čitatelj naprosto „mora pročitati“. Do sada su u toj biblioteci objavili četiri romana, a sva je četiri napisao John Irving.

Nova knjiga: Joël Dicker "Knjigu o Baltimoreu" Dicker piše odu djetinjstvu, ali svijet gledan očima djeteta tek je privid

Dakle posla imamo s čovjekom koji dijeli strast prema tom autoru, ali i njegovom najvažnijem djelu “Svijetu po Garpu”. Taj se čovjek zove Valter Lisica (urednik je ovog izdanja čiji je prijevod uskladio s izvornikom i preveo pogovor, dok je roman prevela Maja Zaninović. Cijena mu je 168 kuna i dostupan je samo u web prodaji.) A “Svijet po Garpu” je roman o dječaku, odraslom čovjeku, piscu... Roman o životu samom, i baš kao u životu uz njega se treba i smijati i plakati. Ima tu doista svega, o začudnog načina na koji je sam Garp začet, sve do načina na koji stradavaju Garpova djeca. To je i roman o pisanju, inspiraciji, umjetnosti... odgoju djece, borbi za prava žena... Jednostavno je, počnite čitati. Sada vam je Garp na dohvat ruke.

Poznati Hrvati slobodni zidari
SLOBODNI ZIDARI
Počeci masonerije u Hrvatskoj: Tko su bili poznati Hrvati masoni
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.