Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga

Zec jantarnih očiju – novi zanimljiv naslov Mozaika knjiga

nova knjiga, "Zec jantarnih očiju",  Edmund de Wall
arhiva VL
24.07.2012.
u 15:34

Ephrussisi su bili bogati i poštovani kao Rothschildovi. Međutim, krajem Drugoga svjetskog rata, kad je netsuke bila skrivena od nacista u Beču, ta je zbirka minijaturnih rezbarija bila jedino što je preostalo od njihova ogromnog carstva

Kada jedna knjiga postane knjiga godine časopisa Economist, dobitnik nagrade Costa Book Award za najbolju biografiju, dobitnik nagrade Galaxy National Book Award za najboljeg novog pisca te bude proglašena uspješnicom Sunday Timesa, jasno je da je riječ o izuzetnom književnom djelu. A sve to dobio je i osvojio "Zec jantarnih očiju" Edmunda de Waala, naslov koji je upravo objavio Mozaik knjiga.

Edmund de Waal svjetski je poznat lončar. Provevši trideset godina u izradi predivnih posuda – koje se potom prodaju, sakupljaju, predaju dalje – ima poseban osjećaj za tajne živote predmeta. Kad je naslijedio zbirku od 264 majušne japanske rezbarije u drvu i bjelokosti, nazvane netsuke, želio je znati tko ih je dodirivao, držao u rukama i kako je ta zbirka uspjela preživjeti.

Tako počinje ova krajnje dirljiva biografska i detektivska priča u kojoj De Waal otkriva priču o netsuke figuricama, kao i priču svoje obitelji, Ephrussisa, kroz pet naraštaja. Bankarska dinastija iz devetnaestog stoljeća u Parizu i Beču, Ephrussisi su bili bogati i poštovani kao Rothschildovi. Međutim, krajem Drugoga svjetskog rata, kad je netsuke bila skrivena od nacista u Beču, ta je zbirka minijaturnih rezbarija bila jedino što je preostalo od njihova ogromnog carstva. Edmund de Waal bio je očaran kad je pronašao zbirku u stanu svog prastrica Iggieja u Tokiju. Kad je kasnije naslijedio netsuke, oslobodila se priča veća i dramatičnija no što je ikad mogao zamisliti...

Komentara 1

Avatar aurora97
aurora97
10:58 26.07.2012.

Naravno, opet je zaboravljeno napisati ime prevoditelja ove knjige bez čijeg truda ne bismo ni mogli užuvati u ovoj knjizi. A nedavno je baš ovdje bio tekst o tome koliko se cijene ili ne cijene prevoditelji ili prevoditeljice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije