Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert za život

Zbor I.G. Kovačić u Lisinskom opravdao svoj zvjezdani status

Koncert za život
Pixsell
29.03.2011.
u 23:44

Mladi dirigent Perry So, gost iz Hong Konga, debitirao je u Zagrebu koncertom u sjećanje na Anu Rukavinu i maestra Šuteja

Dugotrajni pljesak i povici "Bravo!" ispratili su izvođaće sinoćnjeg Koncerta za život sa scene Lisinski. Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, solisti: Ivana Lazar, Marko Cvetko i Ljubomir Puškarić izveli su, pod dirigentskom palicom Perryja Soa, Carminu Buranu Carla Orffa.

I dok je publika izlazeći iz dvorane raspravljala na temu je li ova izvedba bila bolja od one koju su posljednji put imali prilike čuti – u čarobnoj zagrebačkoj ljetnoj noći na Bundeku – svima su još u mislima odzvanjele pozdravne riječi Miljenka Puljića, ravnatelja Filharmonije, koji je zahvalio svima, uključujući i pokrovitelju koncerta predsjedniku Ivi Josipoviću na dolasku kako bi doprinjeli radu Zaklade Ane Rukavine. A taj je sinoćnji izlazak na koncert, prema riječima dr. Miranda Mrsića jednog od osnivača Zaklade, u dupko punu dvoranu Lisinski omogućio da se tipizira još dvije tisuće uzoraka krvi potencijanih dobrovoljnih davatelja koštane srži.

No, van snažnog humanitarnog okvira bio je sinoćnji koncert i istinski praznik glazbe. Mladi dirigent Perry So, gost iz Hong Konga, debitirao je ovim koncertom u Zagrebu i Hrvatskoj, najavljujući svojim umijećem i karizmom da će nam se zasigurno mnogo puta vraćati. Kao i uvijek glavna glazbene moć Carmine Burane bila je u moćnom zboru, a Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i ovim je koncertom potvrdio svoj zvjezdani status.

Samo jedan dan nakon dana u kojem je Ana Rukavina, da nije bilo kobne bolesti, trebala proslaviti svoj 34 rođedan, bilo je na trenutke i potresno gledati mladog dirigenta isred Zagrebačke filharmonije. Stigavši s druge strane svijeta, svojim je energičnim gestama kao i radošću muziciranja na trenutke neodoljivo podsijećao na pokojnog maestra Šuteja u njegovim mladim danima. I zbog toga je ovo bio koncert u slavu životu.

Komentara 5

OS
osobaB
09:16 30.03.2011.

Vidi se da novinari strajkaju. Danas stvarno svatko moze napisat bilo sto, kako zeli, o bilo cemu i da to izadje u novinama pa makar i internetskim. Autor teksta se u glazbu kuzi kao u pravopis, rekao bih. Izvođać Odzvanjelee zahvalio svima, uključujući i pokrovitelju (opcenito, cijela ta recenica je katastrofa) doprinjeli dupko punu potencijanih glavna glazbene moć 34 rođedan podsijećao Slucajno pobacanih zareza kojih ima gdje ne treba i nema gdje treba necu ni spominjat. I, svaka cast maestru Suteju, ali ovaj mladi dirigent dirigira Carminu bolje nego sto je to maestro Sutej radio. I steta sto niste spomenuli orkestar koji je na momente svirao prestrasno. Nas najbolji orkestar? Mi novce za to dajemo? Nikome prema kome se treba iskazati postovanje i paznja ne treba ovakav diletantski clanak i onakav orkestar.

BR
brainiac
12:28 30.03.2011.

Filharmonijski orkestar je najbolji odraz stanja u svakom drustvu. U siromasnoj drzavi nema se para za umjetnost. A cak i kad se ima, netko ce to radije strpat u vlastiti dzep, umjesto da npr. ulozi u dobre instrumente. U drzavii u kojoj se ne cijeni rad i uspjeh, a place su mizerne, ni umjetnici nemaju volje za ulaganjem u sebe, napredovanjem, vjezbanjem. Svekupuna ocjena jadno i mizerno.

ON
onur
21:55 30.03.2011.

kada bi gdja Radović znala nešto o Carlu Orffu i o njegovim djelima ovaj članak bi bio ok...Ali ona o tome ne zna čini mi se ništa, nego zna samo da je Šutej volio ˝paradirati˝ s Carmina Buranom pred zagrebačkom publikom....Ne treba poradi takvog neznalačkog novinarskog pisanja loše pisati u ovim komentarima o Zboru Ivana Goran Kovačić i Zagrebačkoj filharmoniji...Nekada za vrijeme Kranjčevića taj zbor je stvarno imao zvjezdani status, danas ga nema i tu je amen...Nekada za vrijeme Lovre Matačića , Mladena Bašića i Milana Horvata te zaključno Kazushia Onoa Zagrebačka filharmonija je bila pravi europski orkestar...Danas se situacija totalno promjenila, nažalost neki dirigenti koji su prošli Filharmonijom zadnjih desetak, petnaestak godina nisu joj baš puno pomogli u umjetničkom smislu i pustimo da se to sada počinje ispravljati...Ovaj Perry So je vrlo zanimljiv mladi dirigent i sve u redu...Ali na čelu Filharrmonije moraju biti dirigenti s karizmom kao što su bili Zaun, Matačić, Bašić, Horvat i Ono..Taj duh će se dogoditi s dolaskom Dmitrija Kitaenka....Ljude ne zanima toliko u glazbi više koje će se djelo izvesti nego s kojom dušom i duhom će se takvo djelo predstaviti publici...Šlagera je ovom svijetu uvrh glave...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije