Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Zbog prosvjednog pisma oko mise za Bleiburg Jergović, Đikić i Lovrenović istupili iz P.E.N.-a BiH

Đikić je poručio kako ne može pristati na to da se pod okriljem P.E.N. centra jednoj vrlo kompleksnoj i delikatnoj temi kakva je Bleiburg pristupa "jednodimenzionalno, kategorično i parolaški ostrašćeno".
19. svibnja 2020. u 13:25 21 komentara 48710 prikaza
Zagreb: Otvorenje 18. Festivala europske kratke priče u kazalištu &TD
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Književnici Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Ivica Đikić i Željko Ivanković odlučili su istupiti iz članstva u P.E.N. centru BiH, nezadovoljni načinom na koji je udruga reagirala na bleiburšku misu u Sarajevu.

'A najobrazovaniji su dio društva' Harjaček: Znate li koliko ljudi ne zna kad će jesti i kako platiti režije!

Ranije ovog mjeseca, 42 člana bosanskohercegovačkog P.E.N.-a zatražila su otkazivanje mise za bleiburške žrtve koja se održala u sarajevskoj katedrali 16. svibnja smatrajući da je riječ o misi "za fašiste i njihove simpatizere".

Na mrežnoj stranici ivanlovrenovic.com u utorak su objavljena pisma četvorice uglednih književnika koji traže da ih se briše iz članstva te svjetske udruge književnika.

"Kako ne nalazim svjetonazorske, kulturne ni identitetske veze između P.E.N. centra u BiH, u čijem sam osnivanju 31. listopada 1992. sudjelovao, i P.E.N. centra u BiH koji danas postoji, obavještavam vas da se ne smatram članom vaše udruge i zahtijevam da me s današnjim danom brišete s vaših lista i spiskova", napisao je Jergović.

Lovrenović kaže kako ne misli da je povijest moguće, osim ideološki omeđeno, razvrstati na njezinu bolju i goru, humaniju i nehumaniju stranu, niti da pisac ima zadaću "zastupanja“ neke od tih strana kako se to sugerira u pismu članova bosanskohercegovačkoga P.E.N.-a od 9. svibnja 2020.

PBZ DONACIJA PBZ pomaže žrtvama potresa i oboljelima od koronavirusa: Donirali su gotovo pet milijuna kuna

"Po mome uvjerenju piščevo je da historiju ispituje i nastoji  razumjeti u njezinim satirućim učincima na konkretne ljudske živote i sudbine. U svim njezinim 'stranama'. Razloga za distanciranje pa i izlazak iz bosanskohercegovačkoga P.E.N.-a bilo je i ranije. Ovime je nestalo i posljednjih razloga za ostanak u njemu", napisao je Lovrenović.

Ivanković je naveo kako je pismo dijela članova P.E.N.-a nedostojno te organizacije. "Ne želeći dizati tenzije u vrijeme kad je posvemašnja histerija već bila zahvatila tijesnu sarajevsku kotlinu, sad i u tišini, premda ne stoga i manje rezolutno, kao predsjednik Skupštine P.E.N.-a, molim da me se briše iz članstva P.E.N.-a, a što znači i da neopozivo podnosim ostavku na mjesto predsjednika Skupštine P.E.N. Centra BiH", napisao je Ivanković. 

Đikić je poručio kako ne može pristati na to da se pod okriljem P.E.N. centra jednoj vrlo kompleksnoj i delikatnoj temi kakva je Bleiburg pristupa "jednodimenzionalno, kategorično i parolaški ostrašćeno".

Pogledajte proročanski ciklus Zagrebačka slikarica prije korone na slikama predvidjela jezivu sadašnjost

Misa za bleiburške žrtve koju je u Sarajevu predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić bila je sastavni dio komemoracije koju je organizirao Počasni bleiburšku vod uz pokroviteljstvo Hrvatskog sabora.

Kritičari su smatrali da se radi o pokušaju rehabilitacije ustaštva i Nezavisne države Hrvatske, a Crkva da je riječ o vjerskom obredu za duše ubijenih u Drugom svjetskom ratu.

Zanimljivo
Slovo koje prvo ugledate na fotografiji otkrit će vam nešto o vašem karakteru, ali i koja je karijera prava za vas
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe
  • Deleted user:

    Hvala ti dr. Tuđmane, do neba ti hvala što si imao mudrosit, volje i snage da nas izvučeš iz bratskih okova balkanske zaluđenosti, sirovosti i niskih strasti. Ostalo je zblajhanih mozgova i u RH kao Vili Matula, Maja Sever... no ... prikaži još! takovi mentalni YU pioniri uz agresivnu maloumnu pro(anti)fašističku retoriku mogu Hrvatskoj samobitnosti staviti samo soli na rep

  • Deleted user:

    Ugodno su me iznenadili. Svaka im čast.

  • CROLINDA:

    Pokoj vječni daruj im Gospodine - Maribore čim ti dođem blizu suze same niz obraze klizu - Slovenijo ne treba ti kiše Hrvati te krvlju natopiše