Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obnova teška milijune

Zavirite u palaču posljednjeg ruskog cara koja će uskoro biti otvorena za javnost

Foto: Saint-Petersburg Official
1/8
05.11.2019.
u 13:50

Aleksandrova palača, posljednji dom ruskog cara Nikole II. i njegove obitelji prije svrgnuća, ponovo će se otvoriti za javnost idućeg ljeta nakon obnove vrijedne više milijuna dolara, objavile su ruske vlasti.

Palača se smatra jednom od najboljih radova talijanskog arhitekta Giacoma Quarenghija. Izgrađena je krajem 18. stoljeća za cara Aleksandra I., a 1905. postala je stalna rezidencija posljednjeg ruskog cara. 

Smještena na rubu bivše carske prijestolnice Sankt Peterburga, palača se počela obnavljati 2012. Za javnost je potpuno zatvorena tri godine poslije. 

Obnova je dosad koštala dvije milijarde rubalja (286,5 milijuna kuna). Obnavljali su se uglavnom podovi, stropovi i tapiserije. Prve prostorije koje će se opet otvoriti javnosti uključivat će sobe cara i carice i carevu kupaonicu dizajniranu u maurskom stilu. 

1/7

"Aleksandrova palača posebno je mjesto", kaže Olga Taratjanova, direktorica muzeja u Carskom selu.  "Izgrađena je za privatni život carske obitelji", dodala je. 

Suprotno od drugih palača, Aleksandrovu nisu uništili nacistički vojnici tijekom Drugog svjetskog rata. Služila im je kao vojno zapovjedništvo i zatvor. U dvorištu je bilo groblje snaga SS-a. 

Iz Alekandrove su palače car Nikola i njegova obitelj protjerani u Tobolsk u Sibiru, u kolovozu 1917. Kasnije su svi odvedeni u Jekaterinburg gdje su pogubili boljševici u srpnju 1918. godine. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije