Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lisinski subotom

Zagrepčane oduševio orkestar kojim su nekoć ravnali i Čajkovski i Strauss

08.10.2023.
u 12:38

U Lisinskom je gostovala Drezdenska filharmonija, jedan od najboljih njemačkih orkestara s tradicijom glazbovanja duljom od 150 godina. Na programu su bili Mozart, Saint-Saëns i Čajkovski, orkestrom je ravnao Krzysztof Urbański, a na violončelu je gostovala Julia Hagen

Pretplatnike programa Lisinski subotom u subotu je oduševio nastup Drezdenske filharmonije pod ravnanjem poljskog dirigenta Krzysztofa Urbańskog, sadašnji šef dirigent Orkestra Talijanske Švicarske, stalni gostujući dirigent Tokijskoga simfonijskog orkestra i rado viđen gost velikih svjetskih orkestara, i uz gostovanje mlade zvijezde na violončeli Julie Hagen

Na programu su bili Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertira operi Figarov pir, K. 492,  Camille Saint-Saëns: Prvi koncert za violončelo i orkestar u a-molu, op. 33 i Petar Iljič Čajkovski: Četvrta simfonija u f-molu, op. 36.

Kada je riječ o Drezdenskoj filharmoniji valja naglasiti da je u pitanju jedan od najboljih njemačkih orkestara s tradicijom glazbovanja duljom od 150 godina. Naime, za pultom Drezdenske filharmonije stajali su slavni skladatelji-dirigenti: Brahms, Čajkovski, Dvořák ili Strauss, a njihov dugogodišnji šef dirigent bio je i Kurt Masur.

U hrvatskoj povijesti glazbe Drezdenska filharmonija zauzima izuzetno mjesto kao orkestar koji je praizveo Simfoniju u fis-molu, op. 41 naše velike skladateljice Dore Pejačević.

Julia Hagen pak nova je blistava zvijezda svjetske glazbene scene. Njezin otac je glasoviti violončelist Clemens Hagen, osnivač svjetski poznatog Gudačkog kvarteta Hagen, koji je osnovao s bratom Lukasom i sestrom Veronikom, a njihov otac Oskar (Julijin djed) i sâm je vrhunski glazbenik – soloviolist znamenitoga salzburškog Orkestra Mozarteum.

I otac i kći učenici su pak jednoga od najvećih živućih violončelista, Heinricha Schiffa.

Svatko tko je čuo virtuozno sviranje Julie Hagen, njezinu kristalno čistu intonaciju, voluminozan i pastozan ton (Julia svira na skupocjenom violončelu Francesca Ruggierija iz 1684.) u kojem vibrira strast i zrcali se nesvakidašnja muzikalnost, više je ne može zaboraviti.

 Spomenimo tek da je Julia Hagen kao solistica u sezoni 2022./2023. nastupila s Concertgebouw orkestrom i Simfonijskim orkestrom grada Birminghama. U njezinoj interpretaciji publika je slušala predivni Prvi koncert za violončelo i orkestar u a-molu, op. 33 francuskoga majstora Camillea Saint-Saënsa!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije