Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Za 200. rođendan Lisinskog izvedena opera "Porin"

U ciklusu Kanconijer Simfonijskog orkestra i zbora Hrvatske radio-televizije izvedeni su najpopularniji dijelovi opere “Porin” Vatroslava Lisinskog u koncertnoj dvorani koja nosi njegovo ime.
01. travnja 2019. u 15:14 0 komentara 295 prikaza
Irena Parlov, Kristina Kolar i Evelin Novak
Foto: Lisinski

U predvečerje dodjele diskografske nagrade Porin, u Zagrebu su u ciklusu Kanconijer Simfonijskog orkestra i zbora Hrvatske radio-televizije izvedeni najpopularniji dijelovi opere “Porin” Vatroslava Lisinskog. Izvedba u dvorani koja nosi skladateljevo ime imala je i dodatnu važnost jer je njome  obilježeno dvije stotine godina od rođenja Vatroslava Lisinskog, a javnosti je najavljen i rad na snimanju cjelovite opere, i to prema tiskanom izdanju partiture koju je 2011. godine objavio Muzički informativni centar. Koncert je izravno prenosio Treći program Hrvatskoga radija, a snimile su ga i televizijske kamere. 

26. izdanje Pjesmu godine ima Petar Grašo, a Porin za album godine dobio je Vojko V

Čisti dobitak za publiku

Na čelo Simfonijskog orkestra i zbora HRT-a stao je ugledni hrvatski dirigent ogromnog iskustva i smirene geste Pavle Dešpalj, a produkcija mu je omogućila doista prvoklasne soliste. Prije svega se to odnosi na dvije više nego odlične sopranistice, na nacionalnu prvakinju iz Rijeke Kristinu Kolar koja je nastupila u ulozi Irmengarde te na stalnu članicu Berlinske državne opere Evelin Novak koja je pjevala Zorku. Svaki njihov nastup u Zagrebu veliki je dobitak za publiku, a posebno je mudro kada nastupaju u djelima domaćih skladatelja te ih ljepotom svojih glasova dodatno afirmiraju. Kristina Kolar sopranistica je iznimno moćnog i zrelog, nadasve ekspresivnog glasa kao stvorenog za Irmengardu, dok je ama baš svaki zapjev Evelin Novak potvrda njezine istančane muzikalnosti i rijetke, gotovo nestvarne zvonkosti više nego prilične za eteričnu Zorku. 

Gdje idu kipići? Vojko V: 'Jedan Porin dat' ću malom da ga razbije'

U ulozi Porina, u kojoj smo nekada primjerice slušali slovenskog tenora Janeza Lotriča, nastupio je prvak Zagrebačke opere i tenor mediteranskog timbra Stjepan Franetović koji proteklih godina s pravom preuzima vodeće tenorske uloge u HNK, a na koncertu je zabljesnuo poznatom arijom, romancom “Zorko moja”. Franačkog viteza Kocelina u vrhunskoj je maniri otpjevao jedan od trenutačno najboljih hrvatskih baritona, također prvak Zagrebačke opere Ljubomir Puškarić, a glasovnu raskoš ponovno je pokazao i nacionalni operni prvak, bas Luciano Batinić u dostojanstvenoj ulozi Zorkina djeda Sveslava. Batinićeva izvedba arije “Strogi oče na nebesi”, koja je jedan od apsolutnih svjetskih bisera basovske literature, bila je i jedan od vrhunaca ove koncertne izvedbe. U ulozi Klotilde i Klodviga nastupili su mezzosopranistica Irena Parlov i tenor Siniša Galović. Vođen sigurnom Dešpaljevom rukom, do izražaja je posebno došao i zbor HRT-a koji je pripremila Nina Cossetto. Posebno treba izdvojiti nadahnuto izveden Zbor Hrvatica “Sva se bijeli” u kojem je do izražaja došao ujednačen i otmjen ton ženskog dijela zbora HRT-a. 

Zagreb: Opera Ero s onoga svijeta u sklopu festivala Zagreb Classic na Tomislavcu TKO KAŽE DA JE MRTVA? Opera danas: Revolucija je bila 2006., kada su prijenosi stigli u kina

Autor prve nacionalne opere

Iako je najnoviji zagrebački “Porin” izveden u kraćoj verziji koja je bila prilagođena koncertnoj izvedbi, (opera ima pet činova i traje oko četiri sata), pružio je više nego zanimljiv i maksimalno protočan uvid u to popularno operno hrvatsko djelo koje je za sva vremena zacementiralo važnost Vatroslava Lisinskog u povijesti hrvatske glazbe. A riječ je i o skladatelju koji je autor prve hrvatske nacionalne opere “Ljubav i zloba”

 

Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.