Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završen festival

'Western' Valeske Grisebach pobjednik Motovuna

Motovun
Foto: Nina Đurđević
Autori: Branimir Pofuk, Hina
31.07.2017.
u 13:57

Dvadeseto izdanje Motovun Film Festivala završilo je u subotu navečer proglašenjem pobjednika, islandskom zdravicom i uspavankom

Najbolji film ovogodišnjeg Motovun film festivala je “Western” njemačke redateljice i scenaristice Valeske Grisebach, koji je osvojio glavnu nagradu festivala, “Propeler Motovuna”, ali i nagradu FIPRESCI. Film koji je nastao u njemačko-bugarsko-austrijskoj koprodukciji propituje nekoliko tema, vestern kao uglavnom muški filmski žanr i (europsku) ksenofobiju. Film govori o skupini njemačkih građevinaca koji započinju naporan posao na gradilištu u zabačenom selu u Bugarskoj.

– Osim što smo iznimno zadovoljni izdanjem i projekcijama i što smo u pet dana predstavili značajne filmove, a zemlja partner nam je bila Island, mogu reći i da je žiri odlučio kao da sam ih ja sam podmitio – kazao je direktor festivala Igor Mirković.

O najboljem filmu odlučio je žiri koji su činili Hrvoje Hribar, bivša članica skupine Pussy Riot Maša Aljehina, spisateljica Rumena Bužarovska, filmska producentica Anna María Karlsdóttir i kazališni redatelj Oliver Frljić.

Nagradu Motovunski kratki dobio je film Napisano/Nenapisano u režiji Adriana Silisteana, zbog iznimno suptilnog prikaza strogog postupanja rumunjskih vlasti prema jednoj romskoj obitelji.

Ovogodišnji glazbeni program bio je posebno bogat, otvorenje je bilo u znaku skupine Let3, a zatvaranje Laibacha. Zanimljiv je i kreativan bio i motovunski kampus gdje je sudjelovalo 50 studenata iz sedam škola, odnosno fakulteta uz predavanja, okrugle stolove i druge sadržaje.

Inače, u petak navečer održana je svečanost dodjele nagrade Maverick slavnoj poljskoj redateljici Agnieszki Holland, prvoj autorici dobitnici ove nagrade koja se dodjeljuje od 2008. godine. Nagradu joj je na prepunom motovunskom glavnom trgu predao njezin kolega s praške akademije i jedan od osnivača Motovun Film Festivala, Rajko Grlić.

Selektor ovogodišnjeg glavnog programa bio je Jurica Pavičić.

Festival je u subotu navečer završen na prepunom glavnom motovunskom trgu pjevanjem islandske uspavanke, masovnom zdravicom uz tradicionalno islandsko piće brennivín te proglašenjem najboljih filmova i uručenjem nagrada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije