Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival

Vrhunski umjetnici ponovo na vrijednim istarskim orguljama

Dragocjene Callidove orgulje u Bujama
Darko Hrastovčak
02.09.2020.
u 09:57

Projekt Organum Histriae, utemeljen 1998. godine, vraća se s novim elanom, novim ansamblom, koncertima diljem Istre i bogatom ponudom popratnih sadržaja među kojima je i online-kviz o orguljama

Čime se bavi projekt Organum Histriae, utemeljen 1998. godine? Problematikom doniranja organa u Istarskoj županiji? Željeznodobnim stanovnicima istarskog poluotoka Histrima? Ili intersektorskom zaštitom, obnovom i revitalizacijom orgulja i orguljske glazbe u Istri?

Svi oni koji ovog četvrtka navečer, odmah nakon Milijunaša, pristupe online-kvizu u organizaciji projekta i festivala Organum Histriae, bit će već dovoljno upućeni da bi znali da je točan ovaj posljednji ponuđeni odgovor. Bit će to jedno od lakših pitanja. Međutim, trebat će već malo više znanja o orguljama i orguljarstvu da bi se s popisa na kojem su svirale, mijeh, mjenjač, zračnice, traktura, gudalo, kućište, sviraonik i patrona eliminirala tri uljeza koji nisu dio kraljice instrumenata.

U kviz s atraktivnim nagradama, na principu najbržeg prsta, možete se uključiti 3. rujna u 21 sat na Facebook-stranici festivala. A to je samo jedan od brojnih sadržaja kojima se, nakon više godina tavorenja na rubu iščeznuća, ponovo prema staroj slavi uzdiže Organum Histriae, s novom i pomlađenom ekipom i ponovnim angažmanom Vedrane Koceić, glavne utemeljiteljice i agilne pokretačice jednog od svojedobno najbolje osmišljenih umjentičkih festivala u Hrvatskoj. Novi partneri tvrtke Lifestyle u ovom pothvatu su Pučko otvoreno učilište Buje i Udruga za promicanje i očuvanje orguljaške baštine Organum Histriae, a s novim usponom festivala trebala bi ponovo rasti i potpora, koja ni sada nije izostala, Ministarstva kulture, Istarske županije i mnogih drugih partnera, u prvom redu istarskih gradića i gradova koji na korovima svojih crkava imaju blago u obliku često zaboravljenih, prašinom pokrivenih, zanemarenih i ponegdje gotovo potpuno uništenih vrijednih povijesnih glazbala. Objavivši na svojim internetskim stranicama tekst o povijesti i novim perspektivama projekta i festivala podršku je dala Porečka i Pulska biskupija, koje se itekako treba ticati što se, kako i na čemu svira u njenim crkvama.

Dijelom upravo i zbog povećanog zanimanja i podizanja svijesti o orguljama i orguljaškoj glazbi u Istri su u posljednjih dvadeset godina neki od tih instrumenata i vraćeni u život restauracijom i stalnijom upotrebom. Među njima su i orgulje u župnoj crkvi sv. Martina u Sv. Lovreču Pazenatičkom koje su restauracijom 2013. godine osposobljene za upotrebu, a njihova osobita vrijednost je u činjenici da na njima nisu izvršene veće preinake otkako ih je za tu crkvu 1735. godine izgradio slavni istarski orguljar Petar Nakić.

Upravo te orgulje bile su središte prvog ovogodišnjeg okupljanja umjetnika i ljubitelja orgulja na otvorenju 21. izdanja Međunarodnog orguljaškog festivala Organum Histriae nastupom Trija Seraphim – orguljaša Pavla Mašića, sopranistice Monike Cerovčec i trubača Vedrana Kocelja.

Nove agilne snage projekta predstavljaju i Elena Roce i Krešimir Klarić koji nastupaju večeras, 2. rujna, na orguljama pulske Katedrale Uznesenja Marijina na kojima će četveroručno pokazati kako to glazbalo može zvučati kao čitav orkestar. Festival se u petak, 4. rujna, vraća u Sv. Lovreč Pazenatički gdje će koncert hrvatsko-njemačkog orguljaša Ive Mrvelja biti posvećen uspomeni na Božidara Grgu, organologa, anđela čuvara i spasitelja mnogih vrijednih orgulja diljem Hrvatske.

Završnica festivala će biti u nedjelju u Bujama, u župnoj crkvi sv. Servula gdje se nalaze jedne od najljepših i najdragocjenijih istarskih orgulja, rad Nakićeva učenika Gaetana Callida. U 11.30 će najprije na misi zahvalnici nastupiti novosnovani Ansambl istarskih mladih glazbenika Organum Histriae, koji bi trebao ideju festivala provoditi u djelo i pronositi tijekom čitave godine, a u 20 sati nastupaju oboist Branko Mihanović i svojedobno prva umjetnička ravnateljica festivala, orguljašica Ljerka Očić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije