Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SISAČKA BISKUPIJA

Prezentacija i obnova bogate orguljaške baštine glavni ciljevi 12. Međunarodnog orguljaškog festivala

Međunarodni orguljaški festival
Privatna arhiva
05.05.2018.
u 18:36

Tijekom Domovinskog rata izgubili su više desetaka neprocjenjivih spomenički vrijednih povijesnih orgulja, zajedno sa crkvama za koje su građene

U Sisačkoj biskupiji već 12. godinu za redom Hrvatska udruga Ars organi Sisciae organizira Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae s ciljem prezentacije, obnove i očuvanja njihove bogate orguljaške baštine. Svaka je njihova crkva imala orgulje što svjedoči o nekada živoj tradiciji orguljanja u tom kraju. Tijekom Domovinskog rata izgubili su više desetaka neprocjenjivih spomenički vrijednih povijesnih orgulja, zajedno sa crkvama za koje su građene. Ipak, još uvijek je orguljaški fond Sisačke biskupije vrlo bogat, no sami su instrumenti u vrlo lošem stanju i treba ih početi hitno obnavljati kako bi se sačuvali i za one koji će ih baštiniti.

Iz godine u godinu Hrvatska udruga Ars organi Sisciae nastoji što boljim festivalskim programom privući pažnju šire javnosti kako bi se ciljevi počeli ostvarivati.

Za sada su uspjeli pomoći u nabavi instrumenata koji su nadomjestili izgubljene orgulje u crkvama izgrađenim na ostacima nekadašnjih baroknih crkava. Uspjeli su i osvijestiti javnost o postojanju bogatog orguljaškog fonda u njihovom kraju zbog kojega su prepoznati i među cijenjenim europskim umjetnicima orgulja. Sada je Ars organi Sisciae postao kulturni brand Hrvatske.

Ovogodišnji festival se otvara u nedjelju 6. svibnja u Petrinji, a kroz 6 festivalskih događanja organiziraju koncerte u Viduševcu, Sisku, Martinskoj Vesi i Selima. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije