Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prezentacija i obnova bogate orguljaške baštine glavni ciljevi 12. Međunarodnog orguljaškog festivala

Tijekom Domovinskog rata izgubili su više desetaka neprocjenjivih spomenički vrijednih povijesnih orgulja, zajedno sa crkvama za koje su građene
05. svibnja 2018. u 18:36 0 komentara 304 prikaza
Međunarodni orguljaški festival
Foto: Privatna arhiva

U Sisačkoj biskupiji već 12. godinu za redom Hrvatska udruga Ars organi Sisciae organizira Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae s ciljem prezentacije, obnove i očuvanja njihove bogate orguljaške baštine. Svaka je njihova crkva imala orgulje što svjedoči o nekada živoj tradiciji orguljanja u tom kraju. Tijekom Domovinskog rata izgubili su više desetaka neprocjenjivih spomenički vrijednih povijesnih orgulja, zajedno sa crkvama za koje su građene. Ipak, još uvijek je orguljaški fond Sisačke biskupije vrlo bogat, no sami su instrumenti u vrlo lošem stanju i treba ih početi hitno obnavljati kako bi se sačuvali i za one koji će ih baštiniti.

Alojzije Stepinac Stepinac je naša svetinja Sisačka biskupija oštro reagirala na komentar Aleksandra Vučića o Alojziju Stepincu

Iz godine u godinu Hrvatska udruga Ars organi Sisciae nastoji što boljim festivalskim programom privući pažnju šire javnosti kako bi se ciljevi počeli ostvarivati.

Za sada su uspjeli pomoći u nabavi instrumenata koji su nadomjestili izgubljene orgulje u crkvama izgrađenim na ostacima nekadašnjih baroknih crkava. Uspjeli su i osvijestiti javnost o postojanju bogatog orguljaškog fonda u njihovom kraju zbog kojega su prepoznati i među cijenjenim europskim umjetnicima orgulja. Sada je Ars organi Sisciae postao kulturni brand Hrvatske.

Ovogodišnji festival se otvara u nedjelju 6. svibnja u Petrinji, a kroz 6 festivalskih događanja organiziraju koncerte u Viduševcu, Sisku, Martinskoj Vesi i Selima. 

ŠTO JE BOŽIĆ BEZ ORGULJA Orguljaši će vjernicima svirati na sintesajzeru komemoracija, dječji logor sisak Stradala srpska djeca Sisačka biskupija neće sudjelovati na komemoraciji za žrtve Dječjeg logora u Sisku antifa NA KINU SLOBODA Nakon Košićeva govora u Sisku osvanula petokraka i grafiti Smrt fašizmu – sloboda narodu, Antifa...

 

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.