Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FESTIVAL

Atraktivna orguljaška ruta za otkrivanje autentičnih i trajnih vrijednosti

Orgulje
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
03.05.2019.
u 11:47

U Glini, Sisku, Petrinji, Selima, Martinskoj Vesi, Voloderu i Ivanić-Gradu od 4. do 12. svibnja bit će održan 13. po redu Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović, ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, župana SMŽ Ive Žinića i petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića.

Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae već trinaest godina prezentira vrijednu orguljašku baštinu Sisačke biskupije. Festival se tradicionalno održava u prvom dijelu svibnja, ove godine od 4. – 12. svibnja. Tradiciju orguljanja u našem kraju pratimo od 18. stoljeća. Brojne orgulje spomeničke kulturne vrijednosti uništene su u Domovinskom ratu ili ih je toliko nagrizao zub vremena da ih se samo hitnom reakcijom može spasiti. No, neke su župe sačuvale ili obnovile svoje povijesne orgulje i svjedoče o tome kolika je vrijednost sačuvana za naše baštinike.

Crkva Sv. Ivana Nepomuka nova je crkva u 220. godina staroj župi u Glini, povijesnom gradu gdje je stolovao ban Josip Jelačić i gdje je skladana hrvatska himna. Nedavno je crkva obogaćena najvećim orguljama u biskupiji na kojima će festival otvoriti sjajni duo: sopranistica Valentina Fijačko Kobić i orguljaš Alen Kopunović Legetin. Za taj je koncert, uz pomoć Sisačko-moslavačke županije, organiziran besplatni autobusni prijevoz za publiku iz Zagreba (polazak 4.5.2019. u 18 sati ispred KD Lisinski, a povratak u 21 sat) i Siska (polazak u 19 sati ispred Glazbene škole).

I ove smo godine u crkvi Sv. Lovre, no prvi puta će na festivalu nastupiti dva orguljaša – Katarinu Javoru i Krešimira Klarića - koji će četveroručno pokazati koliko su moćne i vrijedne petrinjske orgulje Heferer. Kroz sedam festivalskih dana tri programa se održavaju na području grada Siska: u Sisačkoj katedrali nastupaju sopranistica Margareta Klobučar i orguljaš Pavao Mašić,  prvi puta ćemo gostovati u crkvi Sv. Marije Kraljice Mira koncertom Hrvatskog baroknog ansambla, a na našim najvrjednijim orguljama iz 1777. godine u Selima gostovat će slovenska orguljašica Renata Bauer. Još jedan međunarodni festivalski gost, austrijski orguljaš David Boos nastupit će u Voloderu na orguljama domaćeg graditelja Antuna Šimenca iz 1863. godine. Festivalsku subotu podijelili smo na dva programa: prije koncerta u Voloderu, dopodne smo u čarobnoj Posavini, u Martinskoj Vesi gdje na izvornim Hefererovim orguljama  obilježavamo 30. obljetnicu djelovanja župnog orguljaša i zborovođe Domagoja Sremića.  Festival zatvaramo u prelijepoj Moslavini, koncertom dva zbora uz orgulje proslavit ćemo u Ivanić-Gradu završetak 13. festivalske sezone Ars organi Sisciae.

Trinaestim izdanjem festival nudi atraktivnu orguljašku rutu za otkrivanje autentičnih i trajnih vrijednosti, promovirajući kulturnu baštinu kako bi se sačuvala i za buduća pokoljenja. Budite i vi dio Ars organi Sisciae!

4. - 12. 5. 2019.
Glina, Sisak, Petrinja, Sela, Martinska Ves, Voloder, Ivanić-Grad

4. 5. – SUBOTA – 20:00
Župna crkva Sv. Ivana Nepomuka –
Glina
Koncert otvorenja:
Valentina Fijačko Kobić, sopran
Alen Kopunović Legetin, orgulje

5. 5. – NEDJELJA – 20:00
Katedrala Uzvišenja Sv. Križa
Sisak
Margareta Klobučar, sopran
Pavao Mašić, orgulje

7. 5. – UTORAK – 19:00
Župna crkva Sv. Marije Kraljice Mira –
Sisak
Hrvatski barokni ansambl

9. 5. – ČETVRTAK – 20:00
Župna crkva Sv. Lovre – Petrinja

Katarina Javora, orgulje
Krešimir Klarić, orgulje

10. 5. – PETAK – 20:00
Župna crkva Sv. Marije Magdalene –
Sela
Renata Bauer, orgulje (Slovenija)

11. 5. – SUBOTA – 11:30
Župna crkva Sv. Martina biskupa – Martinska Ves

Misa zahvalnica:
Crkveni zbor župe Sv. Martina biskupa
Domagoj Sremić, orgulje

11. 5. – SUBOTA – 20:00
Župna crkva Sv. Antuna Padovanskog –
Voloder
David Boos, orgulje (Austrija)

12. 5. – NEDJELJA – 20 sati
Župna crkva Sv. Petra apostola –
Ivanić-Grad
Katedralni zbor Uzvišenja Sv. Križa
Jelena Blašković, dirigentica
VA Milka Trnina Ivanić-Grad
Branka Bubalo-Paliska, dirigentica
Robert Jakica, orgulje

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije