Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Vodimo vas na sevdah senzaciju, Divanhanu u Lisinskom

24. veljače 2018. imamo priliku poslušati bend koji je početkom 2009. godine osnovala skupina studenata na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.
20. veljače 2018. u 09:13 305 prikaza
Vodimo vas na sevdah senzaciju, Divanhanu u Lisinskom
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/3

Divanhana izvodi tradicionalnu glazbu u novim aranžmanima koji su nastali pod utjecajem džeza, popa i klasične glazbe 20. stoljeća. Namjera benda njegovanje je i predstavljanje ne samo urbane tradicionalne glazbe Bosne i Hercegovine nego i tradicionalne glazbe zemalja Balkana, posebno sevdalinka.

Na turneju "Zukva" krenuli su početkom 2016., a prati je i istoimeni dokumentarni film koji je premijerno prikazan u Lisinskom. Donosi priče o istraživačima tradicije, ljudima iz struke, na sceni i iza kulisa. Priče s naizgled sasvim običnim ljudima isprepletene su u mrežu čije niti tvore to etnomuzikološko i etnografsko dokumentarno filmsko ostvarenje.

Vodimo vas na sevdah senzaciju, Divanhanu u Lisinskom | Autor : PROMO Foto: PROMO

"Zukva ima široku krošnju i dubok korijen, stoga smo u tome našli metaforu za ono što mi radimo. Bitno je reći da se na zukvu kaleme i ostale vrste, što i mi radimo s glazbom. Na nju dakle vežemo i ostale glazbene smjerove, kao što su džez, pop-glazba i klasična glazba. Na taj način dajemo nov prizvuk sevdahu, odnosno nečemu što već dugo živi", rekla je pjevačica sastava Divanhana Naida Čatić u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“.

Večernji list je za svoje čitatelje osigurao ulaznice, a sve što trebate jest odgovoriti na nagradno pitanje i osoba s najkreativnijim odgovorom osvojit će dvije ulaznice.

Sretne dobitnike objavit ćemo unutar dva dana od objave natječaja.

Nakon podužeg vijećanja, zbog velikog broja prijava i mnogo kreativnih odgovora, stručni žiri je odabrao najkreativniji od njih. 

Sretni dobitnik je: 

Ivan Novak, Kloštar Ivanić

8172565
Poruka drugima
Denis Latin godinama se bori s kroničnom bolesti: Ne mogu shvatiti kukavičluk bahatih građana
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl