Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Veliki Tabor ponovno otvoren za posjetitelje

- Evo na pragu ulaska u Europsku uniju, ovim projektom dokazujemo da Hrvatska pripada europskom kulturnom krugu - istakao je ministar Mesić
13. studenoga 2011. u 14:06 3 komentara 38 prikaza
Otvorenje Velikog tabora (1)
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Srednjovjekovni dvorac Veliki Tabor ponovno je otvoren za posjetitelje. Ministar kulture Jasen Mesić u pratnji Ivana Jarnjaka i ostalih gostiju je na prigodnoj svečanosti označio završetak druge faze četverogodišnjeg ciklusa restauratorskih radova na ovom jedinstvenom spomeniku kulture nulte kategorije, koji je građen od početka 16. stoljeća te kasnije više puta dograđivan tako da ima i kasno-gotička, renesansna i barokna stilska obilježja.

Obnova Velikog Tabora započela je saniranjem trijemova 2005. godine, da bi se potom intenzivna obnova nastavila obnovom palasa. Nakon toga su u kontinuitetu provedena opsežna konzervatorsko-restauratorska istraživanja cijelog prstena arhitekture oko palasa. U skladu s nalazima i prijedlozima prezentacije, izrađena je i projektna dokumentacija koju je pratilo sustavno izvođenje građevinsko-obrtničkih radova. Istovremeno su započeli i opsežni konzervatorsko-restauratorski radovi na otkrivenom zidnom osliku u prostorijama prvog kata sjevernog krila i istočne kule.

Provedeno je i restauratorsko saniranje svih oštećenih kamenih elemenata na vanjskim pročeljima uređenje vanjskih pročelja, obnova svih krovišta i cjelovita konstruktivna sanacija. Završetkom ove faze radova omogućen je i pristup za posjetitelje zbog prestanka opasnosti vezanih s provođenjem građevinskih radova.

U trećoj fazi nastavit će se s uređenjem unutrašnjih prostora kula, uz muzejski postav u prostorima Dvora. Svi navedeni radovi čija je vrijednost u posljednje četiri godine restauracije preko 50 milijuna kuna, koordinirani su s predstavnicima Ministarstva kulture, Hrvatskog restauratorskog zavoda, Muzeja Hrvatskog zagorja, nadzornih inženjera, a izvođač radova bila je tvrtka Ing-grad iz Zagreba.

Ministar Mesić istakao je kako je projekt restauracije Velikog Tabora jedan od tri najveća u posljednje četiri godine te da će ovaj biser spomeničke vrijednosti u budućnosti zasigurno biti i jedan od pokretača turizma i gospodarskog razvoja cijelog ovog kraja.

- Evo na pragu ulaska u Europsku uniju, ovim projektom dokazujemo da Hrvatska pripada europskom kulturnom krugu - istakao je ministar Mesić.

U prigodnom programu srednjovjekovnih borbi, pjesmi i plesova nastupili su Družba vitezova zlatnog kaleža, Renesansni ansambl Laudate, Plesna družina iz Desinića i KUD iz Velike Horvatske.

Roštilj
Za sve grill majstore
Želite sočne, mekane, ali i hrskave kobasice na roštilju? Evo nekoliko tajni za savršene bucke

A1 izdvaja za Vas

  • makitra:

    Ispravak, renesansni ansambl Laudate!

  • stef04:

    \"...čija je vrijednost u posljednje četiri godine restauracije preko 50 milijuna kuna...\" Daj me nemoj jeb...!? Dobro, kultura, povijest i tako to...ali da to kosta 50mil. kn!?? Pa za to se moglo obnoviti sve ceste u Zagorju i napraviti 500km vodovoda.

  • ludva:

    bolje da su te peneze uložili u proizvodnju... il nešto za mlade.. kojih još malo pa nebu u općini Desinić...