Naslovnica Kultura

Večer u čast Mozartu i Milku Šparembleku

Sinoć je u Kazališnoj kavani Kavkaz proslavljen devedeseti rođendan našeg velikog umjetnika Milka Šparembleka u društvu brojnih prijatelja i suradnika na inicijativu koreografkinje i umjetnice Dženise Pecotić.
05. prosinca 2018. u 15:57 0 komentara 231 prikaza
Pogledajte galeriju 1/6

Sinoć je u Kazališnoj kavani Kavkaz proslavljen devedeseti rođendan našeg velikog umjetnika Milka Šparembleka u društvu brojnih prijatelja i suradnika na inicijativu koreografkinje i umjetnice Dženise Pecotić. Tom prilikom o Mozartu, suradnji s Milkom Šparemblekom i njegovom Amadeus Monumentumu govorili su muzikologinja Nada Bezić, maestro Vladimir Kranjčević, arhitekt Nenad Fabijanić, muzikologinja Seadeta Midžić i Zlatko Madžar, autor emisija o klasičnoj glazbi.

Suradnja Dženise Pecotić, jedne od vodećih hrvatske kostimografkinje, priznate i ugledne na domaćoj i inozemnoj kazališnoj i modnoj sceni sa uvaženim hrvatskim koreografom Milkom Šparemblekom, jednim od najstarijih aktivnih koreografa na svijetu, traje desetljećima. Početke njihove suradnje obilježio je i W.A. Mozart kojeg se prisjećamo ovih dana u povodu godišnjice njegove smrti.

- S Milkom me upoznala Ajki (Ika Škomrlj), moja kazališna mentorica i učiteljica, prije točno trideset godina. Asistirala sam joj te davne 1988. godine radeći kostime za Milkovu TV koreodramu "Gesta za Tina". Dvije godine poslije radile smo kostime za Milkovu plesnu predstavu u zagrebačkom HNK "Amadeus Monumentum" na Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta. 13. rujana 1991. godine ratni Zagreb je bio u mraku. Milko, Nenad Fabijanić i ja otputovali smo u Napulj postaviti istu predstavu na pozornici Teatra di San Carlo. Ajki je morala ostati u Zagrebu sa obje ruke u gipsu - prisjeća se Pecotić.

- Prije nekoliko godina, točno u ponoć s 4. na 5. prosinca slušala sam u Katedrali sv. Stjepana u Beču Mozartov Requiem koji se svake godine izvodi u to doba, na godišnjicu njegove smrti. Doživljaj koji ću zauvijek pamtiti. Rekla bih da imamo puno razloga za druženje i prisjećanje na poneku nostalgičnu sličicu jer upravo i jesmo uronili u posljednji i najljepši mjesec još jedne godine na izmaku - rekla je Dženisa Pecotić.

Novouređena kavana Kavkaz Preuređeni Kavkaz Ispod rukopisa Krleže i Ujevića kava se pije uz hitove Ive Robića
Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.