Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preporuke roman

'Usoljene srdele', mala ženska knjiga žestoke energije

valentina božović
Foto: arhiva
12.04.2015.
u 19:15

U svom romanu prvijencu Valentina Božović započela je autentičnu sagu o Dalmaciji i njezinim ženama

U svom romanu prvijencu "Usoljene srdele" Valentina Božović upoznaje nas s udovicom, ženom koja je svoje 72 godine provela u zabitu selu, posvećujući se mužu i sinu bez ostatka. Ali odjednom, u njezin čemerni samački život ulazi znatno mlađi muškarac koji unosi živost i nikad doživljeni osjećaj sreće i strasti u njezinu dušu, ali i tijelo. Uostalom, možete li zamisliti babu s dalmatinskog kamenjara koja izgovara riječ orgazam?

"Usoljene srdele" mala je ženska knjiga žestoke energije i dalmatinske otvorenosti. Junakinji Valentine Božović dosta je svega. Na zalazu života nema što izgubiti odluči li napokon malo i živjeti. Na užas sela. Onog najtvrđeg, izniklog na kamenu Dalmatinske zagore, sela o kojem Valentina Božović ne sanja nostalgične snove nego ga s notom zabavnog autoironičnog humora ogoljuje kao nazadnu i ženomrzačku sredinu. Ali, istinska junakinja "Usoljenih srdela" nije baba Anka nego njezina nećakinja, moderna žena na pragu srednje dobi, udana majka zaposlena u gradu koja - premda tako ne izgleda - zapravo živi život babe Anke: uvijek kako kažu mater i ćaća, s mužem u kojeg nije bila ludo zaljubljena i šefom napuhankom. Sve dok se i ona ne zaljubi. I to kako! Ni najmanje pristojna, njezina je ljubav poput nezadržive bujice; silovita, neupitna i seksualna.

Ona je ta koja uzima. Njezina je zaljubljenost njezina dijagnoza, ali i kanal kojim se oslobađa potisnuta energija, omogućujući joj da ostvari zatomljene snove. Mogla je ova knjiga i drugačije završiti. Recimo, u krvi. Onako balkanski. Jer nije teško zamisliti kako pomahnitali sin bake Anke zamahuje sjekirom na mater koja ga sramoti pod stare dane, ili kako se obitelj raspada u svađi i oko toga tko će kome ostaviti kuću sad kad se pojavio uljez. Na sreću, balkanski je rasplet izostao, nade za obitelj još je ostalo, kao i prostora da "Usoljene srdele" prerastu u sagu o Dalmaciji i njezinim snažnim ženama koje više nemaju strpljenja čekati svoje pijane mornare. Na promociji u utorak 21. travnja u 19.30 sati u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović knjigu će predstaviti glumica Marija Kohn i književnica Zorka Jekić. 


Komentara 1

Avatar @proma_trač
@proma_trač
08:15 13.04.2015.

Prvi orgazam sa 72 godine ?! Ili je babi to bilo prvi puta pa odmah od prve orgazam ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije