Naslovnica Kultura Glazba

Urnebesni sukob Kaptola i Griča u novom mjuziklu "Crna kuća"

Premijera mjuzikla Ladislava Prežigala i Darka Hajseka bit će 1. veljače u Studentskom centru
04. siječnja 2013. u 15:24 2 komentara 319 prikaza
crna kuca
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Biskup Stjepan morao je otići u rat protiv Turaka, a upravljanje gradom prepušta svom bratu Jurju koji gubi glavu za zavodljivom Gričankom Monikom. Dok narod slavi, sve to nije po volji zlom biskupu Hudom koji ne preza ni od čega kako bi zavladao gradom. Zato uz pomoć spletki i ponešto zlatnika preuzima vlast. Je li to kraj ljubavnih priča i mira na ovim prostorima?

Već i ovaj kratki opis sadržaja mjuzikla Crna kuća izaziva osmijeh i podsmijeh aktualnom društveno-političko-crkvenom trenutku u Hrvatskoj. Autor teksta Ladislav Prežigalo, poznat kao gradski pročelnik za gospodarstvo s rekordnim brojem izdanih pjesničkih zbirki, kaže da je povijest uvijek aktualna. Turci pred vratima, Grič i Kaptol posvađani i uvijek iste spletke, ljubavi i strasti – doista tu nema ničeg novog pod suncem.

Domaća satira i Broadway

Ali, i te kako je novo kad se u Zagrebu više od dvjesto mladih talentiranih plesača, pjevača i glumaca pojavi na audiciji za novi domaći mjuzikl u nezavisnoj produkciji kao što je bilo u listopadu. Nakon velikog uspjeha projekta Footloose, producenti Branko Glad i Tadija Kolovrat upustili su se u novi pothvat s Igorom Barberićem.

Satiričke bodlje iz Prežigalovih stihova često sjajno pogađaju današnje pojave i likove, a Darko Hajsek dao im je novi život uzbudljivom glazbom u prepoznatljivoj broadwayskoj maniri. Prema onom što je jučer na otvorenoj probi pokazao ansambl sastavljen od probranih i odabranih dvadesettroje plesača/pjevača/glumaca, Crna kuća ima potencijal pravog hita. Tri prikazane slike prštale su silnom energijom. Ekipa već dva mjeseca svakodnevno radi u bespoštednom profesionalnom tempu pri čemu se i odlično zabavlja, što je jedan od glavnih preduvjeta da se zabavi i publika.

Dobro zezanje s folklorom

Barberić je u vrckavu koreografiju i režiju nakrcao sve živo: swing, rap, hip-hop, indijske plesove i odlično zezanje s lokalnim folklornim motivima. - Smijemo se svima i svemu pa čak i samom mjuziklu, nitko nije pošteđen - kaže Barberić.

Antonija Barišić i Dunja Fajdić koketne su Gričanke, Marija Kolb posljednja je kaptolska vještica, a sve one uzdišu za Hrvojem Foretićem u ulozi glavnog kaptolskog junaka, a njegovog protivnika, zlog biskupa Hudog glumi, pleše i pjeva Damir Kedžo. Već i ono jučer viđeno bilo je silno zabavno, a vremena za usavršavanje još ima. Premijera će biti 1. veljače u Studentskom centru.

Oftalmologija
PROMO
Dosta vam je da vam pada mrak na oči? Doznajte koje sve probleme s vidom možete riješiti u Zagrebu

A1 izdvaja za Vas

  • sestrićna:

    partija je uvjek provocirala crkvu..samo zato jer je jedino nju doživljavala kao jedinog pravog protivnika..tradicija se nastavlja..

  • amato:

    Koji licemjer. Ravan mu je jedino Vidošević. Silno se obogatio na nečastan način i onda njake protiv nečasnog bogaćenja i plaće nad sirotinjom. Sama činjenica da sjedi na tom mjestu dvanaest godina, kad je zagrebačka industrija praktički nestala i svoje ... prikaži još! lokacije ustupila šoping centrima, dok on piše pjesmuljke dovoljno ga razotkriva. A o njegovom periofu u Jedinstvu, kada je nastala hacijenda na Borčecu da i ne govorimo. No, bilo bi možda pretenciozno od njega očekivati drukčiji obrazac ponašanja od ekipe kojoj pripada. Jer tada bi on bio "crna ovca".