Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postaje muzej

Uređuje se rodna kuća sisačkog slikara Slave Striegla

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/4
21.01.2020.
u 14:28

Uređuje se kuća najpoznatijeg sisačkog slikara Slave Striegla koja će postati memorijalni muzejsko-galerijski prostor.

Prva faza radova na uređenju rodne kuće najpoznatijeg sisačkog slikara Slave Striegla približava se kraju.

„Radovi će biti završeni krajem veljače ove godine. U ovoj prvoj fazi se zaista radi o konstruktivno-građevinskim radovima. Radilo na rješavanju konstruktivne sanacije, statičke sanacije kuće i isto tako pripremanja cijelog tog terena – infrastrukture za ugradnju pojedinih instalacija. Druga faza radova obuhvaća nastavak tih građevinsko-konstruktivnih radova i rješavanje muzeološkog postava.“, rekla je ravnateljica Gradske galerije Striegl Alma Trauber.

Vrijednost prve faze, koja je započela lani na 100. godišnjicu rođenja Slave Striegla, je 2,5 milijuna kuna, koje sufinanciraju Grad Sisak i Ministarstvo kulture.

Strieglova rodna kuća u Kranjčevićevoj ulici, zaštićeno je kulturno dobro i zamišljeno kao suvremeni memorijalni muzejsko-galerijski prostor.

„U središtu grada dobit ćemo tako moderan muzejsko-galerijski prostor kojim će se predstaviti kompletan opus Slave Striegla kojeg je donirao Gradu Sisku, a ono što ga čini jedinstvenim je to što će zbirka biti prezentirana i izložena u autentičnom prostoru njezina nastajanja.“ – kazuje Alma Trauber dodavši kako će osim zbirke Striegl i velikog dijela Strieglovih radova u ovom prostoru biti prezentirana i povijest jedne sisačke građanske obitelji na primjeru obitelji Striegl.

Naime, u Kući Striegl je također sačuvan velik broj autentičnih predmeta koji će biti sastavni dio izložbenog postava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije