Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
In memoriam

Umro je hrvatski dirigent i skladatelj Krešimir Šipuš

Krešimir Šipuš
Foto: DAMIL KALOGJERA
23.09.2014.
u 22:59

Među važnim ulogama maestra Šipuša u hrvatskoj glazbenoj kulturi bilo je i mjesto šefa-dirigenta Zagrebačkih simfoničara RTV Zagreb od 1968. do 1974. godine

Hrvatski dirigent i skladatelj Krešimir Šipuš preminuo je u utorak 23. rujna 2014. u Oslu. Rođen je u Zagrebu 1930. godine. Studij kompozicije završio je u klasi Stjepana Šuleka, a nastavio ga je u Parizu, gdje je pohađao predavanja Oliviera Messiaena.

Dirigiranje je počeo učiti kod Milana Horvata u Zagrebu, a zatim se usavršavao kod Igora Markeviča u Salzburgu te na tečajevima u Monte Carlu. Dobitnik je i Druge nagrade na poznatom Međunarodnom natjecanju mladih dirigenata u Besançonu, u Francuskoj, što mu je otvorilo vrata međunarodne karijere koju je započeo u Parizu.

Bio je dirigent Zagrebačke opere (1964. – 1965.), šef-dirigent Simfonijskog orkestra u Cannesu (1964. – 1972.), šef-dirigent Zagrebačkih simfoničara RTV Zagreb (1968. – 74.) te glavni tajnik Muzičkog biennala Zagreb (1974. – 75.). Nastupao je s poznatim orkestrima poput Filharmonije iz Osla, Staatskapelle Dresden, Berlinskog radijskog i Pariškog nacionalnog orkestra, a gostovao je i u mnogim opernim kućama. Od 1976. pa do umirovljenja bio je umjetnički ravnatelj i profesor Državne operne akademije u Oslu.

Šipuš je bio i plodan skladatelj. Njegov bogati opus sadrži brojna orkestralna, komorna, vokalno-instrumentalna te scenska djela. Dobitnik je nagrada Milka Trnina (1969.) i HAZU (2004.). Odlaskom Krešimira Šipuša hrvatska kultura izgubila je vrsnog glazbenika, plodnog stvaraoca i svog glazbenog ambasadora diljem svijeta. Krešimir Šipuš bit će sahranjen u Oslu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije