Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Umro dugogodišnji ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Josip Kolanović

U rodnom Zadru umro je ugledni hrvatski arhivist i povjesničar Josip Kolanović koji je na čelu Hrvatskog državnog arhiva bio od 1991. pa do 2003. godine
12. svibnja 2020. u 12:27 1 komentara 413 prikaza

U rodnom gradu Zadru je prošog tjedna preminuo ugledni hrvatski arhivist i povjesničar te dugogodišnji ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Josip Kolanović.

Osnovnu školu završio je u Privlaci, a Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zadru. Diplomirao je i magistrirao teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu 1964. godine. Povijest i filozofiju diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru (1981.), gdje je magistrirao na području pomoćnih povijesnih znanosti (1977.) i doktorirao obranom disertacije „Šibenik u XV. stoljeću“ (1990.). Bio je profesor na Visokoj bogoslovnoj školi u Zadru od 1964. do 1970. godine.

državni arhiv 16.lipnja u 13 sati Izložba "Ostavine" u Državnom arhivu u Zagrebu

U Hrvatskom državnom arhivu počeo je raditi krajem 1972. godine kao arhivist u Odjelu za stariju građu, čiji je kasnije bio i voditelj. Uz poslove na sređivanju gradiva i izradi obavijesnih pomagala vrlo brzo se počeo baviti istraživanjem gradiva u stranim arhivima i priređivanjem kritičkih izdanja arhivskog gradiva., čime se je predano bavio gotovo do smrti.

Od 1975. godine intenzivno radi na povratu arhivskog gradiva iz Austrije i Italije. Kao član povjerenstava za provedbu međunarodnih ugovora sklopljenih s tim zemljama i vodeći hrvatski stručnjak iznimno je zaslužan za to da su hrvatski arhivi u razdoblju od 1975. do 1990. godine došli u posjed znatne količine vrijednog arhivskog gradiva koje se je do tada nalazilo u stranim arhivima.

Hrvatski državni arhiv HRVATSKI DRŽAVNI ARHIV Otvorena izložba "Tko su bili ti strašni Hrvati?"

Ravnateljem Hrvatskog državnog arhiva imenovan je 1991. godine i na tom je položaju ostao do umirovljenja 2003. godine. U tom se periodu posebno posvetio razvojem arhivske službe u Republici Hrvatskoj i zaštitom gradiva u ratnim prilikama. Njegovim zalaganjem Hrvatski državni arhiv primljen je u članstvo Međunarodnog arhivskog vijeća već u travnju 1992. Sljedećih godina razvio je intenzivnu suradnju, kako u okviru tijela Međunarodnog arhivskog vijeća, tako i s arhivskim službama velikog broja europskih zemalja. 

Zaslužan je i što je Hrvatski državni arhiv dobio atraktivni prostor bivše Nacionalne i sveučilišne knjižnice na Marulićevom trgu. Josip Kolanović objavio je više od dvije stotine znanstvenih i stručnih radova. Za svoj rad odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića i francuskim odlikovanjima za unapređenje suradnje između hrvatskih i francuskih arhivista. 

"Osobitu je pozornost posvetio i obrazovanju arhivskih djelatnika te je dugi niz godina sudjelovao u studijskim programima arhivistike na zagrebačkom Sveučilištu. Kao profesor i mentor odgojio je generacije vrsnih arhivskih djelatnika.Zadužio nas je svojim radom u službi arhivistike i cjelokupne arhivske službe te osobitim zalaganjem za sveobuhvatnom zaštitom arhivskog gradiva kao dijela nacionalne kulturne baštine", istaknula je u telegramu sućuti Kolanovićevoj obitelji ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. 

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
  • Avatar MaryLY98
    MaryLY98:

    w​​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b