Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK KULTNOG PISCA

Umro autor 'Hazarskog rečnika' Milorad Pavić

Milorad Pavić
01.12.2009.
u 20:12

Poznati srbijanski romanopisac, pjesnik, prevoditelj i esejist, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, umro je 30. studenog od posljedica infarkta u 81. godini u Beogradu

Veliki poznavalac književnosti i pisac osebujna izričaja, koji je često eksperimentirao s formom literarnog djela, pored pisanja bavio se i prevođenjem (Byron, Puškin). Prvu zbirku pjesama "Palimpsesti" objavio je 1967., a slavu je zadobio 1985. romanom "Hazarski rečnik", nagrađenim tada najcjenjenijom nagradom bivše države, NIN-ovom nagradom za roman godine. Neobična forma rječnika (sa "ženskim" i "muškim" primjercima) i bavljenje tematikom jednog skoro zaboravljenog naroda i međusobnog odnosa triju abrahamskih vjera – judaizma, kršćanstzva i islama – osvojili su i publiku i kritiku, te je taj roman dobio kultni status kod čitatelja širom bivše države.

Milorad Pavić rođen je 1929. u Beogradu gdje je 1953. diplomirao na Filozofskom fakultetu, a doktorat je obranio u Zagrebu. Pored svojega najpoznatijeg romana, objavio je i zbirku pripovjedaka "Ruski hrt" (bio je strastven uzgajivač ruskih hrtova) i romane "Predeo slikan čajem", "Unutarnja strana vetra", "Šešir od riblje kože", "Poslednja ljubav u Carigradu", "Roman o Heri i Leanderu" , "Astrološki vodič za amatere" i druge, sve skupa pedesetak knjiga. Pored rječnika, romane je pisao u obliku križaljki, igraćih karata i drugih "dosjetki" koje nisu nimalo umanjivale književnu vrijednost njegovih djela.

Prevođen je na mnoge svjetske jezike, a europski kritičari su ga predlagali za Nobelovu nagradu za književnost. Izvrstan poznavalac baroka, simbolizma i knjuiževnosti 18. i 19. stoljeća, predavao je na sveučilištima u Novom Sadu i Beogradu. Bio je član srbijanske  Akademije od 1991., a bio je član i Europskog društva za kulturu.

- U književnost sam ušao sam, sam u njoj živim, i sam ći uz nje izaći kad dođe čas - govorio je Pavić o svom odnosu prema pisanju.

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar lola lola
lola lola
04:52 02.12.2009.

avinadal....ostavi se Thompsona, cajski i sl. i procitaj Hazarski recnik, najbolji jugoslavenski roman od 1970\'ih naovamo. Ja sam procitala, genijalan je.

Avatar lola lola
lola lola
04:53 02.12.2009.

Sapientius, koga briga sta si ti napisao. Mogu i ja napisati da mu je tata bio Sherlock Holmes, pa sta? Jedina je stvarna cinjenica da si glup.

SA
Sapientinus
00:31 02.12.2009.

Zanimljivo: napisao sam već dva puta da je MP bio najpraviji hrvatožder. Član SANU i duboki poklonik Slobe. A otac mu Hrvat! A ujak mu poznati hrvatski pisac Nikola Pavić. O tome u VL, valjda političke korktnosti radi, ništa. I oba posta se, kao slučajno, nikako ne pojavljuju. Dosta: tko je u ovom kvazi novinarskom uratku lud?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije