Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Umjetnikovo oko vidi sve 
što je nama neuhvatljivo

'Umjetnikovo oko' u Galeriji Događanja KNAP nova je izložba kipara Midžića, koi je 2015. uspješno predstavio svoj rad i u Galeriji Kranjčar
13. studenoga 2017. u 15:12 2 komentara 172 prikaza

Prvo je došao jezik, a iza njega slijedi oko. Tako bi se mogao sažeti noviji opus kipara Ivana Midžića. On je, naime, 2015. u Galeriji Kranjčar održao vrlo zapaženu izložbu “Umjetnik govori čeličnim jezikom”, na kojoj je u središte priče postavio nekoliko svojih fotografskih portreta iz kojih su u izložbeni prostor izlazile žičane skulpture jezika.

'Midzic_19' IZLOŽBA Put Ivana Midžića od art dizajna do skulpture

A u petak je u Galeriji Događanja, peščeničkoga KNAP-a, otvorio opusom manju, ali tematski podjednako zanimljivu izložbu “Umjetnikovo oko”. Okružena visokoritmiziranim i stiliziranim crtežima, od kojih jedan odlazi u boju (crvenu, naravno), na podu galerije smještena je tek jedna skulptura. To je umjetnikovo oko, a žicama koje pruža iz svoje zjenice obuhvaća krug. To je krug kontemplacije, interesa, reakcije... to je i krug dječje igre, jer baš je taj dio poda bio najinspirativniji djeci koja su s roditeljima došla na otvaranje izložbe.

Kao i uvijek do sada, Midžić se predstavlja kao autor moćnog izraza, jasno uočljive samoironije, kao kipar koji nipošto ne bježi od dvodimenzionalnog crteža, ali vješto pronalazi način kako bi njegov umjetnički izraz dospio u trodimenzionalnu stvarnost promatrača. Sve je pritom jasno: umjetnikovo oko vidi ono što je nama, običnim smrtnicima, neuhvatljivo.

Ivan Midžić nakit međunarodni uspjeh Nakit Ivana Midžića uskoro na putu za francuski Vogue Izložba Croatia je Hrvatska Interaktivna izložba Najposjećenija hrvatska izložba demantirala loše pokazatelje Eurostata o Hrvatima kao ljubiteljima kulture Nakit Ivana Midžića na izložbi u MSU Dizajn Nakit Ivana Midžića na izložbi, ali i u suvenirnici MSU
L'Occitane
ČAROBNA PROVANSA
Deset razloga zbog kojih ovih blagdana morate posjetiti Provansu

A1 izdvaja za Vas

  • ante_pustinjak:

    danas nijedan akademski slikar mlađe generacije ne umije nacrtati ljudsko tijelo, pa čak ni kuću ni stablo! sve neke crtarije na razini djece predškolske dobi! i to se onda proglašava vrhunskom umjetnošću i prodaje za silne nove. svi bi htjeli ... prikaži još! biti picasso! ma hajte, molim vas!

  • ante_pustinjak:

    novinarko draga, izložba se ne održava nego postavlja! pa gdje su tebe učili hrvatskom jeziku? a što se samog umjetnika tiče, mislim da je to više "pros...ravanje" a nipošto neka umjetnička vizija. tako smo mi svojedobno slagali žičanu armaturu kad ... prikaži još! bi saljevali ploču kuće! danas se svaka šuša diči titulom umjetnika! što nakaradnije, diletantskije i nerazumljivije, to umjetničkije! bravo! zato i jesno u kulturi tu gdje jesmo! danas nijedan akademski slikar mlađe generacije ne umije nacrtati ljudsko tijelo, pa čak ni kuću ni stablo!