Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLOŽBA

Put Ivana Midžića od art dizajna do skulpture

'Midzic_19'
''
25.03.2013.
u 18:09

Autor robusnoga nakita u Novigradu Istarskom predstavlja se čeličnim skulpturama koje teže osamostaljenju u prostoru

Izložbom \"Le dessin de fer\" u muzeju Lapidarium u Novigradu Istarskom, akademski kipar Ivan Midžić poručuje nam: Na putu sam da svoj kiparski rad posve odvojim od oblikovanja nakita na koje se on oslanja. Midžića znamo kao autora koji u robusnim metalima (rijetko u finom srebru) oblikuje svoj nakit koji je dospio i na stranice Voguea, i na dizajnerske izložbe u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. A upravo je u MSU počeo proces zaborava utilitarnih dimenzija nakita na račun njegove nove skulptorske veličine. Iako autor i u Lapidariumu postav svojih skulptura veže uz ljudsku figuru, sugerirajući njihovu nakitnu funkciju, riječ je nesumnjivo o skulptorskom radu. K tome i o prekidu diskusije o tome je li nakit skulptura u malom ili nije. Jer nije – kažu nam jasno Midžićevi radovi u velikim formatima. Riječ je o lijepim biofilnim oblicima stvaranim od plosnate čelične žice koja ispunjava razapete čelične okvire. Oni se pak zbog svoga 2D dojma čine poput \"crteža čeličnom žicom\", što nam sugerira i naslov izložbe. Cjelinu izložbe i zatvara ciklus crteža velikog formata izloženih uz skulpture. Izvedeni su neprekinutom linijom, koja sugerira kružne prostorne oblike. Midžićeva izložba pokazuje i kako umjetnik dizajnira. Za dizajn se kaže da ne smije biti subjektivan, a umjetničko djelo baš počiva na kreativnom subjektivitetu. No zato postoji art dizajn. I to je Midžićev teren!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije