Naslovnica Kultura Glazba

U Zagrebu umro doajen tamburaške glazbe Julije Njikoš

U Zagrebu je u osamdeset i sedmoj godini života preminuo skladatelj, melograf i glazbeni organizator Julije Njikoš. Rođen je u Osijeku, a gotovo je sedamdeset godina prisutan u glazbenom životu Hrvatske.
28. listopada 2010. u 14:54 1 komentara 1018 prikaza
julije njikoš
Foto: hds

Doajen hrvatske tamburaške glazbe Julije Njikoš preminuo je u Zagrebu. Rođen je u Osijeku 1924. godine, a gotovo je sedamdeset godina prisutan u hrvatskom glazbenom životu. Tijekom melografskog djelovanja zapisao je više od četiri tisuće narodnih pjesama, koje je objavio u desetak knjiga. U rodnom Osijeku utemeljio je Tamburaški orkestar Radio Osijeka te Međunarodni festival tamburaške glazbe.

Bio je među osnivačima niza drugih tamburaških festivala. Vodio je društvo “Josip Kraš” i “Pajo Kolarić”. Kao skladatelj potpisuje Slavonsku rapsodiju, kantatu Šokadija... Dobitnik je niza nagrada, među njima i Porina za životno djelo te nagradu F. K. Kuhač za izniman doprinos očuvanju hrvatske glazbene baštine. Uz suprugu Veru Svobodu desetljećima je promicao hrvatsku pučku glazbenu tradiciju kontinentalne Hrvatske, napose Slavonije. Zagrebački ispraćaj bit će u utorak u 13.20 na Mirogoju, a pogreb u srijedu 3. studenog u 14 sati na Aninu groblju u Osijeku.

OSVOJITE MAKEOVER
Žudite za promjenom? Prijavite se na naš makeover i osvojite CCC cipele i torbicu

A1 izdvaja za Vas

  • xnet0822:

    Gđa Vera (Svoboda), primite moju, najdublju i najiskreniju sućut ! Počivajte u miru, maestro !