Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

U Zagrebu je, u 90. godini života, preminuo Nikša Njirić

Posljednji ispraćaj Nikše Njirića bit će u četvrtak, 4. kolovoza, u 14.10 sati, na zagrebačkom groblju Miroševac
03. kolovoza 2016. u 13:39 2 komentara 1676 prikaza
Nikša Njirić
Foto: HDS

U Zagrebu je 31. srpnja 2016. u devedesetoj godini života preminuo hrvatski skladatelj i glazbeni pedagog Nikša Njirić, objavilo je danas priopćenjem Hrvatsko društvo skladatelja

Nikša Njirić je rođen 13. travnja 1927. godine u Dubrovniku. Studij kompozicije završio je 1951. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Krste Odaka. Od 1955. do 1978. radio je kao nastavnik na više zagrebačkih srednjih općeobrazovnih i glazbenih škola. Od 1978. do umirovljenja 1992. radio je na Pedagoškoj akademiji, kasnije Filozofskom fakultetu pedagogijske znanosti u Zagrebu, prvo kao viši predavač, a potom kao izvanredni profesor. Autor je i koautor brojnih udžbenika i metodičkih priručnika za glazbene i općeobrazovne škole, a bavio se i glazbenom publicistikom.

Iza Nikše Njirića ostaje veliki opus koji stilski pripada tradicionalnoj tonalitetnoj glazbi s osloncem na glazbeni folklor i umjereni modernizam. Glazbu je stvarao cijelog života uz druge svoje profesionalne obveze, a posebnu marljivost i kreativnost pokazao je nakon umirovljenja. Iako u dubokoj starosti, otišao je iznenada, a skladao je do posljednjih dana svog bogatog života. Bio je posebno omiljen među izvođačima jer se rado i brzo odazivao darivajući ih novim djelima koja su rado izvodili, a njihova ih publika dobro prihvaćala.

Okušao se na brojnim glazbenim područjima: od simfonijske i koncertantne glazbe do specifičnih sastava poput tamburaških i mandolinskih ansambala. Opsegom i značajem posebno se ističe njegov komorni opus za najrazličitije instrumente i sastave te zborska djela. Više nego ijedan drugi hrvatski skladatelj pisao je glazbu za djecu.

Osim kroz brojne izvedbe, mnoge njegove skladbe potvrdile su se nagradama i priznanjima na glazbenim natjecanjima, smotrama i festivalima. Bio je redovni član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga.

Posljednji ispraćaj Nikše Njirića bit će u četvrtak, 4. kolovoza 2016. u 14:10 sati na zagrebačkom groblju Miroševac.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu