Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IETM 2012

U Zagreb dolaze neki od najvažnijih svjetskih producenata

IETM
arhiva
19.10.2012.
u 18:36

Sastanak mreže IETM u Zagrebu se nije održao još od ratne 1990. godine pa će se naši umjetnici predstaviti najvažnijim producenatima iz cijeloga svijeta

Zagreb će idućeg tjedna postati iznimno živ kulturni epicentar – u njemu se prvi put nakon ratne 1990. godine održava plenarna sjednica međunarodne mreže IETM, koja okuplja više od 500 organizacija s područja izvedbene umjetnosti iz cijeloga svijeta.

U organizaciji predstavnika naše nezavisne kazališne scene, u Zagrebu će od 25. do 28. listopada boraviti gosti iz 45 zemalja svijeta, među kojima su neki od najvažnijih producenata na međunarodnoj sceni.

U izvedbenom programu koji se naslanja na protokolarne sastanke, stranim će se producentima predstaviti dvadesetak plesnih i kazališnih predstava i performansa hrvatskih umjetnika, od kojih mnogi inače ne bi imali prilike pokazati svoj rad uglednim gostima.

Bili među osnivačima

– Drago mi je što Zagreb ponovno ugošćuje plenarnu sjednicu i da time pokazuje kontinuitet međunarodnih kontakata koje smo imali u ovom prostoru. Konačno, Branko Brezovec i ja smo jedni od osnivača te mreže, još davne 1981. bili smo na legendarnom prvom IETM sastanku u Polverigiju – prisjetila se direktorica Eurokaza Gordana Vnuk.

U doba kad su ona i Brezovec sudjelovali u pokretanju ove inicijative, ona se nepretenciozno nazivala “Informal European Theatre Meeting”, da bi s vremenom prerasla u IETM, međunarodnu mrežu za suvremene izvedbene umjetnosti, koja pokreće važne međunarodne koprodukcije, radi na mobilnosti umjetnika i razmjeni profesionalnih znanja.

Posebnost zagrebačkog sastanka bit će konferencijski program koji se neće baviti isključivo produkcijom, financijskim strukturama i strategijama suradnje, već i estetikom kazališne produkcije u konkretnom socijalnom kontekstu.

– Zanimaju nas community theatre, globalizacija, napušteni estetski pojmovi, različite vremenske razine u kazalištu i njihova kombinacija, pitanje autorskih prava, ikonoklazam – objasnila je koordinatorica konferencije Una Bauer.

U umjetničkom programu sudjelovat će domaći umjetnici Nataša Rajković i Bobo Jelčić, Ivica Buljan, Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo, Trafik, Zagrebački plesni ansambl, Branko Brezovec, Oliver Frljić, Petra Zanki i Britta Wirthmüller, Zrinka Šimičić Mihanović, Sanja Tropp Frühwald, Marjana Krajač, Saša Božić i Petra Hrašćanec, BADCo., Bacači Sjenki, Room 100, Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, Matija Ferlin, Bojan Đorđev i Stipe Kostanić.

Brojna predavanja

Najavljena su i predavanja ministrice Andree Zlatar, Michaela Kaisera iz Kennedy Centra, Dragana Živadinova, Arnda Wesemanna i mnogih drugih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije