Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

U traganju za smislom života s duhovitošću i ironijom

Zagrebačka MeanarMedia objavila je zbirku kratkih priča "Osporavanje kiše" Tanje Radović.
03. veljače 2021. u 13:37 0 komentara 294 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Tanja Radović nakon dvije knjige drama i dva romana objavila je i petu knjigu u nizu i to sve kod istog, očito pouzdanog nakladnika, zagrebačke MeandarMedije i urednika Branka Čegeca. Riječ je o zbirci priča “Osporavanje kiše”, zbirci iznimno raznorodnoj i po tematici pripovijedanja i po stilu pisanja, a onda i po dojmu koji ostavlja na čitatelja. Očito su priče nastajale u duljem vremenskom razdoblju te tako zorno prikazuju autoričino literarno sazrijevanje (ili mijenjanje fokusa i načina pisanja), ali i svjedoče o vremenu u kojem su nastajale. Tanja Radović svoje je kratke priče slala i na natječaje pa je, primjerice, u “Osporavanju vremena” objavljena i priča “Kuća” koja se prije nekoliko godina našla i na Večernjakovu natječaju za kratku priču. U većini priča (osim u onima koje bismo mogli nazvati arhaično bajkovitim ili čak basnovitim s preciznom duhovnom porukom) autorica se suvereno i ne bez duhovitosti i ironije bavi suvremenim likovima koji su u stalnom traganju za smislom života.

priče iz ženske kaznionice Zatvor je ništa prema krivnji koju nosim jer sam oduzela život. Pisanje me spasilo

Bez obzira na to jesu li ostvarili obiteljski sklad garniran djecom i kućnim ljubimcima te pristojnim okućenjem, likovi Tanje Radović kao da stalno ispočetka preispituju zakonitosti po kojima su i zbog kojih su na životu. U načelu nisu zadovoljni svojim životima i nikako se ne zadovoljavaju životnim mrvicama ni površnim imitacijama života. Neki se grčevito bore za podmladak, a neki za partnera koji je otišao jer se u životu ljudi i spajaju i razdvajaju.

Ratuju s posesivnim roditeljima (uglavnom majkama), ali i još posesivnijim sjećanjima iz mladosti, kada im je cijeli svijet bio kao na dlanu, podatan i izgledan. Bore se sa svojim (stvarnim ili izmišljenim) demonima koji su vrlo često seksualne, bazične i animalne prirode, ali nisu im spremni prodati ni dušu ni tijelo, čak ni pod cijenu ionako prolazne sreće i kratkotrajnog zadovoljenja. Otvoreni su prema nadgradnjama svih vrsta (ali ne baš i prema porocima), ali ih neki moćni realistički uteg uvijek gurne prema zemlji razvijajući onda u njima ekstremnu potrebu za izmaštanim i nestvarnim. Potrebu koju se nekada čak mora i liječiti, bilo službenim ili neslužbenim kanalima.

U brojnim pričama Tanje Radović postoje potentni nukleusi za pisanje drama o dubini ljudske patnje, ljudskim nesigurnostima i nesavršenostima i potrebi čovjeka za komunikacijom pa nam se povremeno čini da priče nisu završene i da tek trebamo dobiti njihov pravi kraj. Ali i u tim nedovršenim sudbinama i situacijama krije se i čar kratke priče kao literarne forme koja ima iznimno dinamične mogućnosti i privilegij da samo jednom štektavom i naprasnom točkom završi život ili životnu tlapnju ama baš svakog protagonista.

Tanja Radović ne može se ubrojiti u autore koji prepričavaju sadašnjost i fakciju pa nije upala u zamku prikrivenog (ali lukrativnog) autobiografizma u koji su ovih mjeseci upali mnogi, i to ne samo u hrvatskoj, nego i u svjetskoj književnosti. Ona je prije svega konstruktor, maštoviti arhitekt svojih proznih zapisa u kojima uvijek postoji i određena količina nadrealnoga i krajnje neizvjesnoga, svojevrstan otklon u neizrecivo i nepostojeće.

nova istraživanja Novi spisi otkrili tajne našeg slavnog književnika-šumara: bio je karikaturist i veliki veseljak

Pri kreiranju svojih (mahom ženskih) likova i njihovih karakteristika, Tanja Radović totalno je apolitična i ne zanimaju je rastresiti i nefokusirani politički procesi koji utječu na čovjekov život, ali je ipak zanima društvo u kojem stalna borba za profitom i pohlepa te surovi elementarni materijalizam uništavaju ne samo pojedince nego i cijele obitelji, a onda i sam društveni smisao. Ipak, daleko najveći broj njezinih priča bavi se elementarnim ljudskim odnosima, gubitkom partnera, ostavljenima ili usamljenima, u krajnjoj liniji neželjenim ženama koje na različite načine pokušavaju zakrpati životne rane i preživjeti, ako ide...

Među najbolje priče ove zbirke svakako bih uvrstio neizmjerno toplu i prisnu priču “Ivica i Marica”, ali i robusnu priču “Doktor Koromandel” koja svojim odmakom od stvarnosti svjedoči o stvarnom potencijalu Tanje Radović kao autorice kratkih priča u kojima suvereno caruje i poetika magičnog realizma. 

INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.