Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska drama

U pet godina premijerno izvedeno čak 290 domaćih drama

ministrica andrea zlatar violić
davor višnjić/pixell
08.05.2012.
u 13:47

Drama oko hrvatske drame nastavlja se. Ministarstvo kulture u odgovoru na peticiju o lošem tretmanu hrvatskih dramatičara ističe da je u pet godina u Hrvatskoj premijerno izvedeno čak 290 domaćih drama.

– Otvoreno pismo dramskih pisaca pogrešno stvara dojam o nebrizi za rad domaćih dramskih pisaca i spisateljica koje Ministarstvo kulture kontinuirano prati i cijeni – piše u priopćenju Ministarstva.

U priopćenju se ističe da je legitimno da žiri nagrade “Marin Držić” ima pravo na svoj izbor i pravo ne dodijeliti prvu nagradu. Stoga valja prihvatiti obrazloženje stručnog žirija čime se ruši ideja jednoumlja. Ministarstvo iznosi i podatak da je u profesionalnim kazalištima u razdoblju od 2007. do 2011. premijerno izvedeno 290 dramskih tekstova domaćih pisaca te 93 autorske dramaturške prilagodbe, što svjedoči o njihovu vrlo dobrom tretmanu.

Ministarstvo misli da ocjenjivanje glumačke interpretacije ne može zamijeniti valorizaciju dramskog teksta, što se dogodilo kada je na Marulićevim danima za dramski tekst nagrađen glumački ansambl zagrebačkih “Gospode Glembajevih”. Stoga će predložiti uvođenje nagrade i za dramaturgiju uz postojeću nagradu za izvedeni dramski tekst.

Komentara 2

VE
velikazmija
14:04 08.05.2012.

ja bi njih sve priselio na brijune ko radeta ili svako kazalište i teatar po godinu dana na brijune ili dati sva kazališta radetu --

KO
Kora
14:08 08.05.2012.

Nije to samo tako - iznijeti brojku, pa potpisnici otvorenog pisma nisu badale! Problem je velik. Nadam se da će doći do kvalitetne, argumentirane polemike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije