Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
normalizacija kulture

U kazalištima počinju probe, festivali će dati prednost hrvatskim umjetnicima

VL
Autor
Denis Derk
07.05.2020.
u 15:16

Ministrica kulture najavila je popuštanje pandemijskih mjera u izvođačkom dijelu kulturnog sektora.

Kako se čini, konačno popuštaju pandemijske mjere i u onom izvođačkom dijelu kulturnog sektora. Ministrica kulture u Saboru je jučer najavila da će sljedećeg tjedna vjerojatno početi pokusi u kazalištima te da su moguće i komornije izvedbe. Problema ne bi smjelo biti ni za kina na otvorenome, a epidemiolozi najavljuju i koncerte na otvorenom (pa čak i u zatvorenom prostoru, doduše, uz pridržavanje strogih mjera koje tek treba razraditi).

Tri scenarija za Marulića

U Ministarstvu kulture očito ne vole riječ otkazivanje, pa je tako ministrica u dogovoru s prvim ljudima nacionalnih ljetnih festivala u utorak donijela odluku da će se održati i Dubrovačke ljetne igre, Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, Splitsko ljeto, Osorske glazbene večeri, Šibenski međunarodni dječji festival i Varaždinske barokne večeri.

Naravno, sve će manifestacije biti održane u smanjenom obliku, uz maksimalni angažman domaćih umjetnika kojima je egzistencija ugrožena zbog otkazivanja brojnih predstava i koncerata.

Do kraja svibnja ravnatelji nacionalnih festivala moraju oblikovati smanjene programe i dostaviti ih Ministarstvu kulture, a onda će početkom lipnja festivalska tijela donijeti odluku o održavanju festivala u ovim posebnim, nezabilježenim okolnostima.

Intendant splitskog HNK, koji je i prvi čovjek Splitskog ljeta, Srećko Šestan rekao nam je da je preporuka da se angažiraju hrvatski umjetnici te da se program festivala prilagodi epidemiološkim i financijskim uvjetima.

– Vjerujem da ćemo sljedeći tjedan početi s probama. Ove smo godine imali ambiciozan operni program za Splitsko ljeto, a sada čekamo preciznije epidemiološke upute. Naši su umjetnici i ovaj period iskoristili za snimanje kratkih spotova koje je pogledalo 270.000 ljudi – rekao je Šestan, koji je planirao otvorenje Splitskog ljeta operom “Cavalleria rusticana”, ali i izvedbe opera “Aida”, “Nabucco”, “Turandot”, “Ero s onoga svijeta”... Zbog virusne pandemije morali su biti odgođeni i Marulićevi dani.

– Tu postoje tri scenarija. Moguće je da neke od predstava Marulićevih dana budu izvedene u sklopu Splitskog ljeta, da se Marulićevi dani održe do kraja godine, ali i da sljedeće godine imamo dvostruke Marulićeve dane – rekao je intendant Šestan.

Vraća se Rijeka EPK

Vodstvo Dubrovačkih ljetnih igara već je otkazalo nastupe stranih umjetnika.

– Novi program temeljit će se na hrvatskim umjetnicima. Kako će novi program izgledati, ovisit će u velikom mjeri o epidemiološkim smjernicama socijalne distance za izvođače – poručuju iz Igara. Javnosti su već prenijeli da je za ovu sezonu otpala premijera “Očeva i djece” Ivana Turgenjeva.

Bogat program koji neće biti samo virtualan, za svibanj i lipanj pripremio je i grad Rijeka u suradnji sa svojim umjetničkim ansamblima i tvrtkom Rijeka 2020. Tu su tako koncerti opernih arija, baletne mikrokoreografije, natječaj za kratku priču, izložbe o koroni, ali i autokino.

Komentara 1

Avatar SandraEE79
SandraEE79
23:22 09.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije