Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
međunarodna blamaža

U HAVC-u se nadaju da još ima spasa za školu Bele Tarra u Splitu

PXL_120509_1338
PIXSELL
12.07.2012.
u 17:02

Trebali su nam doći Oscarom nagrađeni redatelji, ali splitske strukture nisu ih podržale u realizaciji projekta

Poput bombe odjeknula je početkom godine najava da veliki madžarski redatelj Bela Tarr odustaje od novih filmova kako bi se posvetio doktorskom studiju za filmaše u Splitu, na kojem su se kao predavači trebali pojaviti Gus Van Sant, Jim Jarmusch, Tilda Swinton i niz drugih velikana filma. 

Tarr je tu vijest potvrdio na press-konferenciji u Zagrebu, gdje su mu se pridružili Vladimir Stojsavljević iz Ministarstva kulture i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.  I upravo kad smo se svi pripremili na dolazak Oscarom nagrađenih predavača u našu zemlju, podjednako je silovito odjeknula vijest da se Tarr povlači iz Hrvatske zbog nerazumijevanja splitskih akademskih struktura. To je potvrdio u Sarajevu, gdje kao producent gostuje na filmskom festivalu.

– Doktorski studij Bele Tarra vjerojatno je najfascinantniji edukacijski filmski projekt za koji je svijet čuo. A čuo je, jer Tarrov rad prate vodeći svjetski filmski mediji. Splitska sredina, osobito Umjetnička škola, pokazala je skepsu prema projektu koji su podržali svi javni čimbenici u zemlji. S druge strane, Tarr je inzistirao na žurnim rokovima. Prošavši jednom kroz vrata sveučilišta, nažalost, ovaj je sjajan projekt izašao iz naših ingerencija – rekao nam je jučer Hrvoje Hribar, izrazivši nadu da još nije sve izgubljeno, te da će Splićani naći način da izbjegnu blamažu međunarodnih razmjera.

Komentara 1

DE
detour
22:31 12.07.2012.

velika steta, ali sveuciliste ima i u rijeci;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije