Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba

U Gliptoteci umjetnica za kojom smo dvaput žalili

Branka Uzur, Strah od letenja, 1985.,  kamenjaca, Retrospektiva Gliptoteka 12.2014.
22.12.2014.
u 10:49

Konceptualna umjetnost i keramika? Ne, to nije išlo u 80-ima

Za jednom od najboljih hrvatskih umjetnica 80-ih godina Brankom Uzur dvaput smo žalili – kad je krajem 80-ih otišla iz Hrvatske na Cipar pa u Australiju, i kad se 2010. vratila u Hrvatsku, razboljela i umrla. Nije bilo keramičarke poput nje, koja je znala svoje keramoskulpture raditi kao najljepše male figure iz realiteta koji je sjajno umjetnički komentirala. Nije radila "ukrasne figure" nego skulpture, i to iz materijala koji su umjetnici toga doba napustili, ne smatrajući ga dobrim za svoje iskaze.

Konceptualna umjetnost i keramika? Ne, to nije išlo u 80-ima. A Branka Uzur se toliko približila duhu nove umjetničke prakse da su o njoj pisali najjači povjesničari umjetnosti – Maković, Matičević, Vuković, Baričević... zanemarujući razliku između primijenjene i "čiste" umjetnosti. Branka je uza sve intenzivno crtala i slikala, sjajno slikala. Bavila se pedagoškim radom na Cipru u razvojnom programu UN-a. U Australiji je triput bila nominirana za prestižnu Archibaldovu nagradu. Zahvaljujući Gliptoteci HAZU i njezinoj muzejskoj savjetnici retrospekLidi Roje Depolo, naposljetku imamo dobro sročenu retrospektivu i obuhvatni katalog-knjigu o toj važnoj hrvatskoj autorici. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije