Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

U Dubrovniku preminuo baletni umjetnik Miljenko Vikić

U rodnom Dubrovniku umro je poznati hrvatski baletni umjetnik, plesač i koreograf Miljenko Vikić
31. listopada 2020. u 11:37 0 komentara 269 prikaza

U rodnom Dubrovniku u devedesetoj godini života umro je poznati hrvatski baletni umjetnik, plesač i koreograf te pedagog Miljenko Vikić.

U svojoj plesačkoj karijeri ostvario je mnogobrojne uloge koje su imale antologijske domete. Bio je zvijezda u baletima kao što su to "Đavo u selu", "Licitarsko srce", "Čudesni mandarin", "Romeo i Julija", "Carmen"... 

Rođen u Dubrovniku 10. VI. 1931. godine, baletnu školu pohađao je u Beogradu, gdje je studirao glumu na Akademiji za filmsku i kazališnu umjetnost te bio angažiran u Baletu Narodnoga pozorišta. Nakon Beograda plesao je u Sarajevu i Rijeci, a 1958. angažiran je u zagrebačkom HNK-u. U zagrebačkom Baletu postaje baletni prvak i u tom ansamblu djeluje do odlaska u mirovinu. 

Orašar, balet HNK Zagreb Božićna bajka Balet zagrebačkog HNK s "Orašarom" gostuje u Modeni

Bio je prepoznat i cijenjen kao svestrani plesač karakternoga, klasičnog i modernog izraza.  Koreografirao je balete "Karneval iluzija", "Makar Čudra", "Carmen", "Papisa Ivana", "Kentaur XII"... Vrlo je često bio i koreograf u operama i kazališnim predstavama pa je često surađivao sa velikim redateljskim i dirigentskim imenima poput Georgija Para, Ivice Kunčevića, Joška Juvančića, Mire Belamarića, Vladimira Kranjčevića... 

2004. godine je dobio Nagradu hrvatskoga glumišta za životno djelo uz još jednog velikog Dubrovčanina, glumca Mišu Martinovića. 

'25.01.2011., Zagreb - Ravnateljica Baleta HNK Irena Pasaric i prvakinja Baleta Edina Plicanic. Photo: Anto Magzan/PIXSELL' Ocjene iz HNK Balerine o "Crnom labudu": Uloga nas obuzme, ali nismo luđakinje!

Prije tri godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebuu predstavljena je monografija 'Miljenko Vikić, trubadur Talije' Ljiljane Gvozdenović i Mladena Mordeja Vučkovića u izdanju Društva za promicanje glazbe, plesa i glazbeno-scenske umjetnosti Hilarion.

Poslije završetka aktivne plesačke karijere, započeo je nov ciklus njegova djelovanja kao koreografa u baletima, operama i kazališnim predstavama, često surađujući s najznačajnim redateljskim imenima, poput Georgija Para, Ivice Kunčevića, Joška Juvančića, Mire Belamarića, Vladimira Kranjčevića i dr.

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.