Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt Ilica: Q'art

U centru Zagreba organiziraju Potresno dobar tulum kako bi vratili život gradu

Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović
Foto: Projekt Ilica
27.05.2020.
u 11:19

Projekt Ilica: Q'art 2020. u dramatičnim okolnostima "socijalne distance" zbog korona pandemije i razornoga potresa u ožujku u Zagrebu organizirat će 7. lipnja "Potresno dobar tulum" s porukom "Mi građani smo grad!" u Ilici koja će biti zatvorena za promet od 9,30 do 14,30 sati.

Razorni potres pokazao je kako je još daleko ranjiviji sam centar i povijesna jezgra Zagreba nego što se na početku činilo. To pak potvrđuje koliko su kulturni participativni projekti poput Ilice: Q'art-a ključni za dostojanstvo i duh građana i grada, života koji pobjeđuje zebnje i osjećaje napuštenosti, priopćio je u utorak Projekt Ilica: Q'art 2020.

Mi građani smo grad! Treba nam socijalna solidanost!

Jer, kako ističu, upravo je sada važno osvijestiti da smo "Grad mi građani!".

Proces umjetničkih, kulturnih i participativnih akcija započetih prije dva desetljeća, kroz Community Art/ Umjetnost zajednice, nastavlja se projektom Q'art i u 2020. Taj projekt, sigurni su pokretači, u svojoj je vitalnosti potrebniji nego ikada, u razdoblju novih devastacija života i grada, pogotovo njegove povijesne jezgre i "ranjenoj" glavnoj ulici.

Jer nam je upravo sada, više nego ikada, potrebna ne socijalna distanca, već socijalna solidarnost, kohezija i bliskost, i zato se i ove godine, unatoč vrlo specifičnom trenutku u vremenu i prostoru, organizira festivalski dio Projekta Ilica: Q’art koji će oživjeti "ranjenu" Ilicu i ona će ponovno postati mjesto susreta građana.

Istaknuto je kako će se tako glavna zagrebačka ulica  kroz solidarnost onih koji su uz Ilicu najviše pogođeni, a to su umjetnici, ispuniti bogatim i raznovrsnim umjetničkim i kulturnim programom: umjetničkim akcijama, urbanim kolažima, izložbama, glazbom, plesnim izvedbama i performansima, uličnim revijama, buvljakom i drugim pop-up događajima iznenađenja.

Ove godine glavni partner projekta je kazalište "Gavella" čija je devastirana zgrada dobila crvenu oznaku nakon potresa pa će svoje programe, iznimno ovom prilikom, preseliti u prostor Q'art-a.

Inicijatori i autori projekta su Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović, koji kroz participativni model godinama na projektu okupljaju građane, institucije, umjetničke i društvene organizacije te udruge, u misiji poboljšanja kvalitete života građana.

Podsjeća se na sve što su umjetnost, kultura i kreativnost činili za naše unutarnje i socijalno zdravlje u doba "socijalne distance" u općoj karanteni.

Istaknuto je kako je takvu ulogu umjetnost imala u svim krizama, svugdje, a imat će i u budućnosti, pa tako i u ovoj krizi ranjenoga grada i Ilice kao simbola pozitivnih ljudskih vrijednosti, od njezina multikulturnoga nastajanja, pa sve do otpora gentrifikaciji.

"Mi građani vratit ćemo život gradu, našim lokalnim zajednicama, našoj kulturi, radnim mjestima, našim domovima, ulicama, stanovnicima i našim dragim gostima. Nemojmo zaboraviti da nam i dalje predstoji bitka za održivu budućnost u okruženju ekološke, klimatske i moralne devastacije - lokalne i globalne. Mi građani smo prošlost, sadašnjost i održiva budućnost Zagreba!", poručili su iz Projekta Q'art 2020.

Komentara 1

Avatar CarolKO96
CarolKO96
10:00 30.05.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​i​s︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije