Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Austrija

U Beču predstavljene 42. Varaždinske barokne večeri

gordan bakota
Snježana Herek/VLM
07.09.2012.
u 16:34

Program ovogodišnjeg festivala obuhvaća više od dvadeset koncerata poznatih domaćih i inozemnih glazbenika i ansambla iz Hrvatske, Austrije, Izraela, Poljske, Srbije, Španjolske i Velike Britanije

U nazočnosti veleposlanika akreditiranih u Austriji i uzvanika iz austrijske diplomacije, kulture, gospodarstva i medija, u četvrtak predvečer su u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču predstavljene 42. Varaždinske barokne večeri.

Austrija je zemlja partner ovogodišnjeg Festivala, a Večernji list glavni medijski pokrovitelj.

„Izuzetno nam je važno da se hrvatska kultura, koja je svojom sredozemnom i srednjoeuropskom komponentom neizostavni dio europske kulture baštine, predstavi na najbolji mogući način. Varaždinske barokne večeri nemaju samo hrvatski i regionalni karakter, nego znatno širi, što pokazuje i ovogodišnji međunarodni program s ansamblima i glazbenicima iz sedam država“, rekao je hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota poželjevši dobrodošlicu gostima. Dodao je da je kulturna suradnja Varaždina i Hrvatske s Austrijom odlična i kako bi volio da se ne samo nastavi nego i proširi novim projektima.

Program ovogodišnjeg festivala obuhvaća više od dvadeset koncerata poznatih domaćih i inozemnih glazbenika i ansambla iz Hrvatske, Austrije, Izraela, Poljske, Srbije, Španjolske i Velike Britanije. U sklopu festivalskog programa bit će prikazana i dokumentarna izložba o austrijskom likovnom velikanu Gustavu Klimtu.

„Koncertom Bečkih dječaka i Bach Consorta iz Beča u varaždinskoj katedrali 21. rujna počinju tradicionalne 42. Varaždinske barokne večeri. Bit će to glazbeni događaj godine u Hrvatskoj, a publika će uz vrhunske umjetnike i bogat i sadržajan program moći uživati i u ambijentu, arhitekturi i bogatom povijesnom nasljeđu ovoga kraja“, rekla je predsjednica žirija festivala Zdenka Weber, predstavivši ovogodišnji festivalski program.

Napomenula je da će od 21. rujna do 2. listopada Varaždin ponovno živjeti u duhu barokne glazbe te da će osim svjetski poznatog Zbora Bečkih dječaka te Bach Consorta iz Beča nastupiti i brojni drugi glazbenici i ansambli iz Austrije kao što su Ars Antiqua, Chorus Angelicus, Tirolski barokni orkestar itd.

Glazbeni okvir predstavljanju 42. Varaždinskih baroknih večeri u Beču dao je pijanist Hrvoje Jugović, koji živi i stvara u austrijskom glavnom gradu, sjajnom izvedbom Scarlattijevih sonata, izmamivši buran pljesak visokih gostiju i diplomata.

Ravnatelj Koncertnog ureda iz Varaždin i izvršni producent VBV-a Raymond Rojnik rekao je za Večernji list kako se organizatori nadaju da će uz varaždinski kulturni proizvod, Varaždinske barokne večeri, festival od nacionalnog značaja postati i snažan turistički brand.

„Stoga su ovakve promocije izuzetno bitne ne samo za grad Varaždin nego i za cjelokupnu Hrvatsku i njenu kulturu“, istakao je Rojnik dodavši kako će posjetitelji ove godine po prvi put u vinorodnom kraju imati priliku provjeriti kako zvuči barokna glazba uz tradicionalnu berbu grožđa.

>>U Beču počela Napretkova 14. ljetna akademija njemačkog jezika

Komentara 1

AG
Agramer198
20:39 07.09.2012.

Tko nije bio, stvarno treba otići... Svaka čast organizatorima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije