Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
In memoriam

U 83. godini preminuo Zvonimir Balog

Zvonimir Balog
Foto: Robert Anić/PIXSELL
03.11.2014.
u 10:16

Balog je prevođen i na strane jezike, a o svojoj poeziji za djecu znao je govoriti "ne pišem za djecu. Pišem za dijete u sebi".

U Zagrebu je 2. studenog umro pjesnik, prozaik, pisac za djecu, ilustrator, slikar i kipar Zvonimir Balog. Rodjen je 31. svibnja 1932. godine (Sv. Petar Cvrstec kraj Križevaca). Diplomirao je slikarstvo na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Uređivao je listove za djecu Smib i Modra lasta i bio urednik programa za djecu na Televiziji Zagreb.

Najveću popularnost stekao je kao autor antologijskih stihova za djecu. Odavno je lektirni autor, ali je cijenjen i kao pjesnik čiji je opus iznimno raznovrstan. Prvu knjigu Ekvilibrij objavljuje 1961. godine, iako je sudjelovao i u Knjizi sedmorice objavljenoj 1957. godine. Najpopularnije su njegove knjige za mlađe čitatelje Nevidljiva Iva, 365 braće, Šašavi, Jednodžeki Ok, Bijesne gliste...

Objavljivao je Balog i prozu, ali i zbirke kao sto su to Razlavljeni lav ili pak Leonardom nad Zagrebom. Balog je prevođen i na strane jezike, a o svojoj poeziji za djecu znao je govoriti "ne pišem za djecu. Pišem za dijete u sebi".

>> Zvonimir Balog čestitao si je osamdeseti rođendan pjesmom

Komentara 10

LI
liliZG
10:41 03.11.2014.

i ode još jedan pisac mog djetinjstva, tužna sam, počivao u miru...

LU
lutalica123
10:50 03.11.2014.

Stvarno su brzi..a za onog kadijevica ratnog zlocinca odmah javili..nazalost..odlaze polako pisci naseg djetinjstva..

EN
EnCo
10:41 03.11.2014.

"U Zagrebu je 2. studenog umro pjesnik, prozaičnu, pisac za djecu, ilustratora, slikar i kipar Zvonimir Balog." Čestitam na uvodnoj rečenici, google prevoditelj sugerirao mi je šiptarski :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije