Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Tko su danas partizanke?

U zagrebačkoj Galeriji Nova otvara se skupna izložba 19 umjetnica i umjetnika s fokusom na pitanje: "Tko su danas partizanke"?
08. prosinca 2019. u 12:13 7 komentara 655 prikaza
Gülsün Karamustafa Slika “Žena šije beskrajnu crvenu zastavu na šivaćoj mašini” nastala za prvomajski plakat 1977.

Skupna izložba 19 uglednih umjetnika poput Sanje Iveković, Vlatke Horvat, Rajkamal Kahlon, Gülsün Karamustafe, Želimira Žilnika, Marte Popivode, Ane Vujanović, Adele Jušić... koji korespondiraju s pitanjem ‘tko su danas partizanke?’, otvara se u srijedu u zagrebačkoj Galeriji Nova. Nazvanu po stihu pjesme “25. svibanj” pjesnikinje i anarhistice Katerine Gogou (1940. – 1993.), izložbu “Otvorit ću vrata ravno, ravno u vatru” kustoski potpisuje nagrađivani kolektiv Što, kako i za koga/WHW u suradnji s grčkom kustosicom iLianom Fokianaki i atenskom galerijom State of Concept Athens gdje je ona prvotno i pokazana u proljeće ove godine. Tematski povezuje prošlost Jugoslavije i Grčke i polazi od figure partizanke u isprepletenim povijestima antifašističkih borbi obje države i poslijeratnim konstelacijama hladnog rata.

izložba "Odbačeni" Romska umjetnička zajednica u borbi protiv predrasuda izradom predmeta od otpada

Nastojeći iz suvremene perspektive promisliti nasljeđe antifašističkog i drugih oblika emancipatorskih otpora, zagrebačka verzija proširena je sudjelovanjem nekoliko lokalnih umjetničkih i aktivističkih pozicija koje te teme angažirano istražuju.

Predah od adventa Pobjegnite od blagdanske vreve i uđite u Zorku, 'stanicu za odmor od odmora'

“U obje zemlje recentna repatrijarhalizacija društva jedna je od mnogih nuspojava političkih kriza povezanih s vazalskom pozicijom unutar Europske unije koja za posljedicu ima ukidanje radničkih prava, pauperizaciju, porast rasizma i fašizma. U nastojanju da združi različite glasove i pristupe koji se opiru trenutačnim uvjetima retradicionalizacije, nametanja patrijarhata i devastirajućeg kapitalističkog rasta, izložba se dotiče ključnog pitanja: tko su partizanke danas?”, najavljuje kustoski kolektiv. Uvod u izložbu bit će u utorak predavanje Davora Konjikušića temeljenog na njegovoj knjizi “Crveno svjetlo: Jugoslavenska partizanska fotografija i društveni pokret”, koja daje uvid u načine na koje se fotografija koristila u sklopu Narodnooslobodilačkog pokreta, a Adela Jušić predstavit će svoj projekt “Nepoznata partizanka”, o akciji postavljanja nadgrobne ploče nepoznatoj partizanki u Sarajevu u kojem se bavi ulogom žena u NOB-u.

International Business Hotel
Luksuzno opremljen
International Business Hotel: Jedini zagrebački hotel koji se specijalizirao za biznismene
Harats
U SRCU ZAGREBA
U potrazi za dobrim pivom i još boljom atmosferom
  • stefj:

    He, he antifašistička borba u Grčkoj... Zapravo Titov ekspanzionistički izlet u Grčku iz koje se morao povući kada je dobio potporu Amerikanaca u borbi protiv Staljina. Kako se Tito povukao, tako je nestao taj "antifašizam" u Grčkoj...

  • bordon 2:

    Kako neki pokret koji je praktički bio u dosluhu sa Talijanskim fašistima i četnicima, sebe danas može nazivati - antifašističkim? To mi nikako nije jasno.

  • zlatan456:

    Gospode Bože, zašto nas ne puste da živimo u 2019. godini?