Naslovnica Kultura Kazalište

Tko je ovdje lud? – nova premijera kazališta Planet Art

Staromodno ovdje znači sve pozitivno – jer riječ je o zanimljivom i inspirativnom tekstu, preciznoj režiji i dvoje dobrih glumaca koji se izmjenjuju u raznim ulogama i nijansiraju ih do detalja
13. srpnja 2011. u 20:20 0 komentara 6 prikaza
Marko Torjanac i Natalija Đorđević
Foto: arhiva VL

Mala komorna predstava stvorena za vruću zagrebačku ljetnu noć. Tako se može opisati nova premijera kazališta Planet Art, koju su u utorak navečer izveli u sklopu zagrebačke Scene Amadeo, predstava D.R. Sandersona “Tko je ovdje lud?”. U režiji Marka Torjanca, koji s Natalijom Đorđević i glumi, pred publikom se smjenjuje šest slika iz klinike u kojoj je pitanje iz naslova svakodnevna pojava. No, kako to obično biva, kroz priče o ljudskoj ludosti prelamaju se mnoge životne dileme i tragedije, sve do konačne spoznaje da ludi nisu oni koji sami sebi (ali i drugima) postavljaju to pitanje.

Staromodan teatar

Na prvi pogled predstava je pravi primjer staromodnog teatra. No, nipošto ne u lošem smislu te riječi. Staromodno ovdje znači sve pozitivno – jer riječ je o zanimljivom i inspirativnom tekstu, preciznoj režiji i dvoje dobrih glumaca koji se izmjenjuju u raznim likovima i nijansiraju ih do detalja. Sintagma staromodan teatar zapravo samo naglašava sve ovdje viđene prednosti klasičnog teatra. A baš takvo kazalište izgubilo se zadnjih godina zbog previše eksperimentiranja kojem smo svjedoci u brojnim domaćim kazalištima, gdje ne razumiju da su na silu žudeći za modernošću izgubili i najbitniji razlog svog postojanja – kazališni čin nakon kojeg publika ima o čemu razmišljati.

Tragač za tekstovima

Marko Torjanac opet se pokazao kao vrsni tragač – i pronalazač – novih tekstova, ali u “Tko je ovdje lud?” velik je doprinos pružio i kao redatelj i kao glumac. Od čovjeka koji nema sjećanje do ofucane glazbene zvijezde Torjanac je podjednako uvjerljiv. U jakom ritmu predstave spremno ga slijedi Natalija Đorđević, koja je ponajbolja u scenama u kojima njezini likovi lagano gube vezu sa stvarnošću.

Ukratko, Planet Art ima novu uspješnicu, a zbog strukture predstave nemoguće ju je ne usporediti s nenadmašnim “Stilskim vježbama”. A je li moguće zaigrati na kartu još jednog kazališnog rekorda, pokazat će vrijeme.

Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.