Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Mirko Kovač

Tajanstveni donator u 5 godina dat će 100.000 eura za nagrade

15.09.2015., Zagreb - U Hrvatskom kulturnom klubu u Muzeju za umjetnost i obrt odrzana je konferencija za medije Udruge Mirko Kovac na temu dodjele nagrade Mirko Kovac. Slobodana Datic, Vlaho Bogisic , Seid Serdarevic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
16.09.2015.
u 14:12

Izbornici su žiriju predložili po tri knjige ili scenarija, a onda se između njih biralo nagrađene, ali ne preglasavanjem, nego raspravljanjem

Anonimni donator koji je cijenio rad prije dvije godine umrlog pisca Mirka Kovača odlučio je narednih pet godina dati 100.000 eura za literarne nagrade koje će svake jeseni u Rovinju dodjeljivati udruga Mirko Kovač. Svake godine dodijelit će se nagrada za najbolji scenarij prema snimljenom filmu, za najbolju knjigu mladog autora, za najbolju knjigu eseja i za najbolji roman s područja BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Laureat će dobiti povelju, plaketu (koju bi trebala izraditi Marija Ujević) i pet tisuća eura.

Ugledan žiri

Prvi su dobitnici Vuk Ršumović nagrađen za scenarij filma „Ničije dijete" koji su producirale kuće iz Srbije i Hrvatske, Svetlana Slapšak za knjigu eseja „Leteći pilav. Antropološki ogledi o hrani" koju je objavio XX vek iz Beograda, Dragan Markovina u kategoriji najboljeg mladog autora za knjigu „Između crvenog i crnog", koju je objavila zagrebačka Plejada, i Oto Horvat za roman „Sabo je stao", koji je objavila novosadska Agora. Laureate su izabrali Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Borka Pavičević, Dragan Radulović i Vlaho Bogišić, koji je predsjedao žirijem. Izbornici su žiriju predložili tri knjige ili scenarija, a oni su Bruno Kragić za scenarij, Srđan V. Tešin za mladog autora, Tomislav Brlek za esej i Mića Vujičić za roman.

– Visoke nagrade dat će stabilnost Danima Mirka Kovača koji se od lani održavaju u Rovinju. Prema pravilima, žiri nagrade ne donosi preglasavanjem, nego raspravljanjem. Ove smo godine usuglasili četiri dobitnika – rekao je Bogišić, istaknuvši da nagrada koja nosi ime Mirka Kovača želi doseći značenje Njegoševe ili nagrade Meše Selimovića. Rekao je i da tajanstveni donator nije čovjek kojem je stalo do društvenih rasporeda, nego osoba koja se bavi i humanitarnim radom. Kovačev nakladnik Seid Serdarević iz Frakture najavio je i bogati program Drugih dana Mirka Kovača koji će se od 2. do 4. listopada održavati u Rovinju, gradu koji je Kovač uz suprugu, slikaricu rodom iz Imotskog Slobodanu Matić Kovač, početkom devedesetih godina izabrao za svoj dom.

'Ubiti i uzeti stan'

Iz Beograda je otišao, kako je to ovih dana u Zagrebu svjedočio Filip David, nakon što je bio upozoren da su Miloševićeve vlasti na papir s njegovim imenom upisale stravičnu rečenicu „Ubiti i uzeti stan". U Rovinju je Kovač nastavio pisati romane, priče i eseje. Redigirao je i svoje već objavljene knjige koje su mu potom izlazile kod Frakture. Bio je nagrađivan pa je tako i roman „Vrata od utrobe" koji je dobio NIN-ovu nagradu bio uvršten i u Večernjakovu biblioteku najboljih hrvatskih romana te je dosegao nakladu od 90.000 primjeraka! Kovač je dobio i prvu nagradu Večernjeg lista za kratku priču 1983. za „Zimovanje u Blumfildu". Bio je među najcjenjenijim piscima i intelektualcima druge polovice 20. i početka 21. stoljeća s burnog jugoistoka Europe, pisac zreo za Nobelovu nagradu, ali i ono što je još važnije, za čitanje i kod novijih generacija čitatelja koji nisu živjeli u mračnim vremenima u kojima je Kovač ostao uspravan poput usamljenog svjetionika.

>> Literarni aristokrat Kovač bio je pisac množina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije