Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

T-HTnagrada@msu.hr okuplja elitu suvremene umjetnosti

T-HTnagrada@msu.hr (1)
Foto:
1/3
PR
Autor
PR članak
24.02.2010.
u 11:13

Kao poticaj novomedijskoj umjetničkoj produkciji, natječaj je izazov za umjetnike koji se izražavaju u novim komunikacijskim tehnologijama

Već petu godinu Hrvatski Telekom u suradnji sa Muzejom suvremene umjetnosti provodi natječaj T-HTnagrada@msu.hr. Osim što obogaćuje hrvatsku umjetničku scenu i fundus Muzeja, natječaj pruža mogućnost umjetnicima svih generacija i izričaja da svojom kreativnom snagom daju svoje viđenje vremena u kojem živimo. Važnost natječaja prepoznala je hrvatska stručna i kulturna javnost stavljajući ga u red najznačajnijih godišnjih događaja suvremene likovne umjetnosti. Opravdano je reći da ova manifestacija predstavlja relevantan presjek aktualnog trenutka hrvatske suvremene umjetnosti, a natječaj je do sada okupio samu elitu umjetničke scene: na pet natječaja pristiglo je više od tisuću radova.

Nove komunikacijske tehnologije
Kao poticaj novomedijskoj umjetničkoj produkciji, natječaj je izazov za umjetnike koji se izražavaju u novim komunikacijskim tehnologijama, stvaraju multimedijalne radove sa slikom i zvukom, kao što su video, eksperimentalni film i internetska umjetnost. Isto tako, otvoren je i za radove u tradicionalnim vizualnim medijima, kao što su slikarstvo, kiparstvo ili grafika, kao i za sva djela što nastaju kombiniranjem različitih tehnika, a koja se odlikuju inovativnošću i visokom kvalitetom.

Kriterij izvrsnosti

Vodeći se kriterijem izvrsnosti, izbor od četrdeset ovogodišnjih radova među pristiglih 249 nije bio jednostavan, a svi zainteresirani radove će moći pogledati od 24. veljače do 25. ožujka u prostoru MSU-a. Kao i prijašnjih godina, među njima će međunarodno stručno povjerenstvo odabrati tri rada za otkupne nagrade, dok će publika glasati za djelo koje ih se najviše dojmilo i tako ujedno sudjelovati u nagradnoj igri. Tri nagrađena i otkupljena rada postaju dijelom Zbirke T-HTnagrada@msu.hr, koja je sastavni dio fundusa Muzeja suvremene umjetnosti te se tako pridružiti izvrsnim radovima dosadašnjih nagrađenih umjetnika Lale Raščić, Igora Eškinje, Siniše Labrovića, Ane Horvat, Ane Opalić, Davora Sanvicentija, Igora Grubića, Marijana Crtalića, Marka Tadića, Jagode Kaloper, Dana Okija i Alema Korkuta.

Promicanje kulture
Natječaj T-HTnagrada@msu.hr te partnerstvo HT-a i MSU-a dragocjen je i rijedak primjer promicanja kulture. Suradnja se temelji s jedne strane na poziciji HT-a kao lidera na području novih tehnologija koji prepoznaje važnost razvoja, podupiranja i promoviranja hrvatske suvremene umjetnosti i njezina vizualnog izričaja, a s druge na nezamjenjivoj ulozi MSU-a u kreiranju umjetničke scene. Dosadašnji odaziv publike, kao i interes umjetnika svakako je dokaz da je ovaj natječaj ide u pravom smjeru te da je prepoznat i cijenjen umjetnički događaj.

Želite prijaviti greške?