Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najviše posjetitelja dosad

Svečano otvorena treća Noć hrvatskog filma i novih medija

Noć hrvatskog filma
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/20
08.10.2016.
u 17:07

Građani su imali priliku pogledati više od 100 filmova koji su obilježili domaću kinematografiju

Ljubitelje filma diljem Lijepe Naše i inozemstva jučer je pred velika platna kino dvorana dovela treća 'Noć hrvatskog filma i novih medija'. Ujedinjeni u jednoj filmskoj noći, građani Hrvatske imali su priliku pogledati više od 100 filmova koji su obilježili domaću kinematografiju, a svečano otvorenje održalo se u zagrebačkom kinu Europa koje se popunilo gotovo do posljednjeg mjesta, dok je ovaj put najviše iznenadio velik odaziv mlađih generacija, osobito školskih i studentskih godišta.

Uvertira u treću Noć posvećenu samo domaćoj sedmoj umjetnosti bio je koncert „Putovanje filmskom glazbom“ s nizom poznatih glazbenih numera koje su nas podsjetile na filmove uz koje smo odrastali, a izveo ga je zbor "Capella Odak" pod vodstvom dirigentice Jasenke Ostojić koja je zaslužna i za aranžmane. Publiku su posebno razdragali solisti Zagrebačkih dječaka koji su za izvedbu nezaboravne pjesme „Kad se male ruke slože“  Arsena Dedića iz filma „Vlak u snijegu“ nagrađeni gromoglasnim pljeskom. Uz omiljene glumce i kadrove iz filmova našeg djetinjstva što su se vrtjeli na velikom ekranu i taktove glazbe koju je publika nerijetko pratila dlanovima i pjevušenjem, cijela je dvorana odisala posebnom atmosferom.

Nakon što su nazočne pozdravili zamjenica ministra kulture RH, Ana Lederer, i umjetnička voditeljica manifestacije i redateljica Irena Škorić, započeo je koncert "Putovanje filmskom glazbom", a zatim i izbor najboljih hrvatskih filmova.

Odličan niz

Projekcije u kinu Europa započele su miksom filmova 'vintage' godišta no vječne kvalitete, pa su gledatelji uživali u filmovima „Komadić savske sezone“ Oktavijana Miletića, „uzbudljivoj filmskoj razglednici“ razdraganih kupača na Savi, animiranom klasiku „Surogat“ , jedinom hrvatskom filmu oskarovskog sjaja redatelja Dušana Vukotića, o šarenom napuhanom ambijentu plaže gdje se rađa jedna zanosna ljubav, zatim canneskom laureatu „Moj stan“ Zvonimira Berkovića, urnebesnoj „Ljubavi“ u režiji Ante Babaje o zgodama i nezgodama Amora koji (po)gađa nevine svojim strelicama, kao i filmu „Halo Munchen“ Krste Papića iz 1968. o gastarbajterima povratnicima u zaleđu Dalmatinske zagore. Nakon kratke pauze Zagrepčani i ostali gosti imali su priliku pogledati film posvećen njihovu voljenom gradu, dokumentarac „Trg/20. stoljeće na filmu“ redatelja Hrvoja Juvančića, „filmski kaledioskop“ esencijalnih kadrova Trga bana Jelačića tijekom 20. stoljeća, kao i nenadmašni domaći klasik „Tko pjeva zlo ne misli“ Kreše Golika, koji je u kino Europa privukao publiku svih generacija, koja se još jednom prepustila (ne)zgodama gospona Fulira te poslije projekcije čekala u redu za 'selfije' kraj živopisnog plakata iz istoimenog filma u foajeu kina gdje su bili izloženi i drugi plakati iz najpopularnijih domaćih filmova iz bogate povijesti, poput Ronda, Ciguli Miguli, Lisinskog, Bitke na Neretvi…

Treću Noć hrvatskog filma i novih medija posjetile su i podržale brojne osobe iz javnog, društvenog i kulturnog života Zagreba, među ostalim Ivo Josipović, Goran Grgić, Ana Lederer, Jelena Perčin, Matija Prskalo, Ksenija Pajić, Nikša Kušelj, Mara Bratoš, Robert Mareković, Boško Picula, Ankica Dobrić, Branko Ištvančić, Ivana Šojat, Jura Gašparac, Kristina Krepela, Mladen Čutura, Ivan Livaković, Erna Rudnički, Asim Ugljen, Hrvoje Juvančić, Sandro Đukić, Ante Krstulović…

"Potaknuti mnoštvom posjetitelja, i to ne samo u zagrebačkom kinu Europa, nego i u Sisku, Sinju, Pakracu, Vodicama i Hrvatskoj Kostajnici, kao i gradovima izvan Lijepe naše, posebno u Njemačkoj i Srbiji, nadamo se da će sljedeće godine "Noć hrvatskog filma i novih medija" zaživjeti u svakom gradu i mjestu gdje je nekad postojalo kino", izjavila je umjetnička voditeljica manifestacije, redateljica Irena Škorić nakon uspješno održane Treće Noći hrvatskog filma i novih medija koja je okupila najviše posjetitelja dosad.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije