Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUO

Svečana premijera dokumentarca o izložbi Art Deco u Hrvatskoj

Art deco
arhiva
12.12.2011.
u 14:05

Izložbu je od siječnja do rujna 2011. godine razgledalo 76.552 posjetitelja, a film u 25 minuta otkriva zbog čega im je bilo zanimljivo više od 750 slika, skulptura, fotografija, filmskih isječaka, plakata...

Svečana promocija dokumentarnog filma Art deco redatelja i scenarista Gordana Sirotića, snimljenog u produkciji HRT-a, održat će se u Muzeju za umjetnost i obrt u četvrtak, 15. prosinca 2011., s početkom u 19.30 sati. Izložbu je od siječnja do rujna 2011. godine razgledalo 76.552 posjetitelja, a film u 25 minuta otkriva zbog čega im je bilo zanimljivo više od 750 slika, skulptura, fotografija, filmskih isječaka, plakata i predmeta primijenjene umjetnosti, odabranih iz fundusa MUO, iz drugih hrvatskih muzeja i ustanova te privatnih zbirki. Na način primjeren širokoj publici pokazano je da mnoga obilježja suvremenosti imaju začetak u onodobnoj modernosti, da su fotografija, novinstvo, radio i film ustoličili art deco kao prvi globalni stil.

Uz djela uglednih umjetnika koji su djelovali u tom razdoblju, od Ivana Meštrovića i Antuna Augustinčića preko Ljube Babića, Vladimira Becića, Vilka Gecana, Marina Tartaglie predstavljena su djela grafičkog dizajna Sergeja Glumca Ateliera 3, kao i ostvarenja autora koji su odredili razvoj hrvatske arhitekture toga doba – Huge Erlicha, Stjepana Planića, Viktora Kovačića, Drage Iblera i drugih.

Taj veliki kulturološki projekt nastavak je slijeda MUO-uspješnica kao što su Pavlini, Barok, Bidermajer, Historicizam i Secesija u Hrvatskoj koje su obilježile djelatnosti tog muzeja u posljednjih dvadeset godina i potvrdile njegov vodeći status među hrvatskim muzejima.

U filmu sudjeluju Viktor Žmegač, Marija Tonković, Anđelka Galić, Miroslav Gašparović.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije