Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hnk zagreb

Suvremena književnost na sceni: nakon "Kafke na žalu" dolazi i "Genijalna prijateljica"

VL
Autor
Denis Derk
21.09.2020.
u 10:49

Novu sezonu HNK Zagreb otvorila je premijera predstave "Kafka na žalu" u režiji Ivice Buljana.

Kao što je prošlu krajnje neobičnu koronsku sezonu zaključilo pretpremijerom predstave “Kafka na žalu” zasnovanom na istoimenom romanu megapopularnog Japanca Harukija Murakamija, a prema scenskoj adaptaciji Franka Galatija, tako je i novu sezonu zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište započelo premijerom te vizualno atraktivne predstave. Režije se prihvatio ravnatelj Drame HNK Ivica Buljan, čiji repertoar i inače inzistira na scenskim uprizorenjima velikih i važnih romana, što u kazalište sasvim sigurno privlači i novu publiku.

Tako se baš Buljan prihvatio režije hvaljenog i nagrađivanog romana Kristiana Novaka “Ciganin, ali najljepši”, a za kraj godine najavio je premijeru predstave po romanu “Genijalna prijateljica” tajnovite i više nego popularne talijanske autorice Elene Ferrante. No, taj je zadatak povjerio poznatom talijanskom kazališnom redatelju Paolu Magelliju koji je Elenu Ferrante čitao u originalu i koji će romanesknoj tetralogiji sasvim sigurno dati pravi talijanski redateljski štih.

I dok su Murakamijev roman “Kafka na žalu” kazališta već postavljala na scenu, s “Genijalnom prijateljicom” stvari su malo drukčije. Taj je roman do sada izveden samo u National Theatreu u Londonu, a uprava HNK punih godinu i pol pregovarala je oko autorskih prava. I pregovori su očito uspješno okončani, a HNK se ne mora bojati za publiku za tu predstavu, jer su knjige Elene Ferrante u Hrvatskoj iznimno popularne.

Tako je njen hrvatski izdavač Profil objavio da je do sada u Hrvatskoj prodano 45.000 primjeraka romana Elene Ferrante, što je za hrvatske izdavačke (ne)prilike respektabilna brojka. Realno je očekivati da će čitatelji koji upijaju sve što Ferrante napiše pohrliti pogledati i kako je karizmatični Magelli pročitao te više nego pitke romane koji imaju i specifičnu literarnu, ali i sasvim opipljivu komercijalnu težinu.

Naravno, i Murakami ima svoje fanove u Hrvatskoj, pa je i postavljanje “Kafke na žalu” na velikoj pozornici HNK uz brojni glumački ansambl koji predvode decentni Matija Čigir u ulozi petnaestogodišnjeg Kafke i maestralni Dragan Despot u ulozi zrelog muškarca Nakate više nego zanimljiv kazališni i kulturni događaj. Pri tome svakako treba pohvaliti promišljenu scenografiju Davida Maljkovića i raskošne kostime Ane Savić Gecan, ali i rad dramaturginje Mirne Rustemović koja je imala zahtjevan zadatak jer je morala prilagoditi nimalo jednostavan i metaforikom bogati prozni Murakamijev svijet kazališnom mediju koji ima i svoja ograničenja i svoja strogo kontrolirana pravila. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije