Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLOŽBA

Stripovi o ratnih strahotama Vukovara, mučenjima, ubojstvima…

strip
Foto: Branimir Bradarić
1/9
14.11.2014.
u 23:10

I danas se naježim kada se sjetim kako sam počeo raditi strip Ovčara-krik u noći, kaže Nenad Barinić

O dešavanjima tijekom Domovinskog rata napisano je niz knjiga, na tisuće novinskih stranica, snimljeno je i više dokumentarnih emisija da bi prije nekoliko godina Vukovarac Nenad Barinić odlučio da o ratnim dešavanjima napravi i strip.

Večeras je u dvorani Ružičkine kuće, a u sklopu programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, otvorena izložba stripova i ilustracija Nenada Barinića na kojoj je predstavljeno nekoliko desetaka strip tabli i ilustracija nastalih u proteklih desetak godina. Tako su posjetitelji imali priliku vidjeti poznati strip Ovčara - krik u noći, koji govori o zločinu na Ovčari, strip HAŠ koji je nastao u spomen na Barinićevog prijatelja Mladena Čupića stradaloga u obrani Vukovara i čije tijelo još uvijek nije pronađeno. Tu je i nekoliko tabli ratnoga stripa koji još uvijek nema naziv, strip u izradi o Veleprometu kao i monografija Domovinski rat u stripu za koju je predgovor napisao aktualni predsjednik RH Ivo Josipović. Tu je i niz ratnih ilustracija nastalih proteklih godina.

Govoreći o crtanju ratnih stripova Barinić kaže kako je to iznimno zahtjevan posao koji traži maksimalan angažman čovjeka ali i dosta vremena.

– Želim biti vjerodostojan pa onda istražujem sve detalje oko neke priče. Gledam lokacije, a izučavam i kakvo se naoružanje koristilo, tehnika… Pregledavam video zapise, fotografije, čitam knjige... Potrebno je obaviti niz razgovora sa svjedocima i ljudima koji znaju nešto više o određenoj temi. Uglavnom jako mnogo posla prethodi uopće početku crtanja ako čovjek želi da bude autentičan, a ja to želim, ističe Barinić. Svi njegovi ratni stripovi govore o ratnih strahotama Vukovara, razaranjima grada, mučenjima, ubojstvima…

- I danas se naježim kada se sjetim kako sam počeo raditi strip Ovčara-krik u noći koji sam radio oko tri mjeseca, ali su ta tri mjeseca bila jako stresna za mene, kaže Barinić.

>> Otvorena izložba stripa i ilustracija Nenada Barinića

Komentara 4

3I
3ivtok
23:31 14.11.2014.

O dešavanjima ili događanjima?

DS
dst
01:58 15.11.2014.

jel ce biti i stripova o pokolju i zivom spalivanju preko 100 bosnjackih civila, zena i djece, od strane hrvatskih vojnika, samo u Ahmicima? Stripovi o hrvatskom razaranju Starog mosta u Mostaru, o zlostavljanju tisuca bosnjackih civila u hrvatskim logorima,, o silovanju 16-godisnjih Bosnjakinja od strane hrvatskih vojnika, te svemu ostalom sto je presudio Hag?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije