Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Što povezuje nedovršenu bolnicu u Blatu i Golf & Country club?

U Galeriji Miroslava Kraljevića otvorena je intrigantna izložba o problematici javnog prostora u Zagrebu. Tema joj je usporedba nedovršene Sveučilišne bolnice u Blatu i Golf & Country club.
04. ožujka 2012. u 12:15 0 komentara 12 prikaza
Barthasa i Stahl u galeriji M. Kraljević
Foto: grgur žučko/pixsell

Nakon višemjesečnih istraživanja o korištenju javnog prostora u Zagrebu, dvojica Šveđana, umjetnik Magnus Barthasa i arhitekt Lars Henrik Stahl predstavili su dva posve suprotna primjera javnih prostora u Zagrebu - nikad izgrađene Sveučilišne bolnice u Blatu, te Golf &Country club. Prvi se počeo graditi još 1985. da bi početkom rata ta ideja posve zamrla pa je ona, najavljivana kao najveći kompleks u bivšoj u Jugoslaviji, danas ruina, u obližnjem susjedstvu caruje simbol prestiža - golf klub - gdje se okupljaju bogatuni, odvjetnici, liječnici, diplomati, održavaju ceremonije vjenčanja, no vlasnike prate i dvije velike afere - ilegalno izlačenje šljunka (30 000 kubika) te ilegalna gradnja 54 vile. Usporedno s instalacijom, posjetitelji su mogli vidjeti i intervju s čuvarima zaposlenih da brinu o zapuštenoj bolnici u koju se gotovo neometano može ući, a dijelovi njezinih prostora danas koriste kao skladište. Izložba traje do 7. travnja.

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.