Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Stigao Joan Miró, slijedi senzacionalna izložba velikog Katalonca u Zagrebu

Izlagački je prostor sav plavetan poput Miróova ciklusa s mjesecom, Suncem, zviježđima
26. rujna 2014. u 13:20 2 komentara 1324 prikaza
25.09.2014., Zagreb -  Postavljanje izlozbe Joan Miro: Remek-djela iz Fundacije Maeght u Umjetnickom paviljonu koja ce biti otvorena za gradjanstvo od 2.10.2014. do08.02.2015. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

U zagrebačkom Umjetničkom paviljonu vlada veliko uzbuđenje – upravo je počelo postavljanje djela velikog katalonskog nadrealista Joana Miróa koja su pristigla iz francuske Fundacije Maeght, a čiji su kustosi direktor Fondacije Olivier Kaeppelin i ravnateljica Paviljona Jasminka Poklečki Stošić.

I Francuzi oduševljeni

– Svih je 40 izabranih umjetnina stiglo kamionima iz Nice u 40 sanduka. S njima su u pratnji došli Julien Canovas, kurir Fundacije Maeght i restauratorica Claire Letang. Zajedno smo otvorili sanduke nakon što su u prostoru izložbe odstajali 12 sati kako bi se aklimatizirali na postojeću temperaturu i vlagu – kaže ravnateljica Poklečki Stošić.

Zajedno su otvarali sanduke i prekontrolirali jesu li umjetnine neoštećene stigle u Zagreb. O tome su potpisani i dokumenti. Sanduci dosežu goleme dimenzije. U najvećem je pristigla tapiserija bez naziva. Dimenzije su sanduka za nju oko 5x3 metra. Najveća je pak skulptura "Milovanje ptice" visoka tri metra. Za nju je predviđeno središnje mjesto pod kupolom Umjetničkog paviljona.

– Kurir Canovas i restauratorica Letang bili su zadovoljni pregledom prostora, mjerača vlage i temperature. S tim je sve u redu. I sigurnosni uvjeti apsolutno zadovoljavaju. Svi su dakle muzejsko-galerijski uvjeti korektni, ali najviše raduje njihovo oduševljenje prostorom – napominje naša sugovornica.

– Rekli su kako prostor Paviljona odgovara svim standardima koji postoje i u europskim muzejima u kojima je Miró dosad izlagan. Sviđa im se i kako smo osmislili postav. Tko je autor postava? Ja. Zidovi su antracitno sivi. A cijeli smo pod presvukli tepihom kako se ne bi vidio parket. Time smo dobili pomalo mističnu, nadrealnu atmosferu. Miró je nadrealist, i njegov rukopis je prolazio različite faze. U jednoj od njih slikao je Mjesec, Sunce, zviježđa... Htjela sam upravo to dobiti, postići atmosferu s tih slika.

Odličan Deni Šesnić

U tu se ideju postava jako dobro uključio Deni Šesnić, naš priznati majstor svjetla, poznat po tome u svijetu kazališta. Zamolili smo ga da specijalno za izložbu Miróa kreira svjetlo, pomalo tajanstveno. I on je to sjajno učinio! – otkriva s velikim zadovoljstvom Miróova kustosica Jasminka Poklečki Stošić. Publika će to moći provjeriti već od 2. listopada.

>> Miró - slikar snova

>> Miró je pet puta jeftiniji od Picassa, košta dva milijuna kuna

Podijelio mišljenja
Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih pospremiti? Muškarac otkrio trik za takvu situaciju
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • Blender:

    Kad ce te napraviti izlozbu Rembranta ili Vermeera? Kakva je ovo umjetnost, djeci vrtic stil.

  • weatherman:

    @Blender: Još jedan ljubitelj Wielerovih goblena.