Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
autori u panici

Stephen King na sudu se bori protiv smanjivanja honorara za pisce

TOM BRENNER/REUTERS
08.08.2022.
u 10:33

Spajanje američkih izdavača Penguin Random House i Simon & Schuster teško 2,2 milijarde dolara moglo bi biti opasno po pisce

Recesija i ekonomska kriza koje prijete svjetskom gospodarstvu svoje kobne posljedice mogle bi imati u svim segmentima kulture. Baš zbog toga pažnju svjetske javnosti privlači jedan sudski spor koji nadilazi granice SAD-a. Naime, Ministarstvo pravosuđa SAD-a pokušava izboriti zabranu spajanja dviju velikih izdavačkih kuća.

Riječ je o čuvenom Penguin Random Houseu i izdavačkoj kući Simon & Schusterom, a obje spadaju u tzv. veliku petorku američkog izdavaštva. Poslovni podaci kažu da je to spajanje teško 2,2 milijarde dolara, a zbog njega su u panici brojni autori, koji tvrde da će takav izdavački konglomerat ozbiljno rušiti njihove honorare za novonapisana djela, ali i zarade koje će im pripasti od najvećih literarnih hitova, koje su već napisali ili koje će tek napisati. Među tim autorima je i čuveni pisac horora Stephen King, zasigurno jedan od najplodnijih i najpoznatijih američkih pisaca današnjice. On je prošli tjedan svoje viđenje opasnosti za najtiražnije autore iznio pred saveznim sucem koji odlučuje o tome može li se spajanje ovih izdavačkih giganata nastaviti.
Stephen King svjedočio je u ime onih koji žele zaustaviti to spajanje i koji tvrde da bi ono dovelo do nižih akontacija za najveće autore, posebice one koji po naslovu isporučenom izdavaču zarađuju od 250 tisuća dolara naviše.

– Mogli biste isto tako reći da ćete nakon ovog udruživanja izdavača imati muža i ženu koji se natječu jedno protiv drugoga za istu kuću. To je pomalo smiješno – rekao je King na sudu.

Njegovo je svjedočenje pobudilo veliku pažnju javnosti, ne samo zato što se u sudnici pojavio autor koji je izjavio kako ni sam ne zna koliko je hit knjiga napisao, ali da ih je sasvim sigurno više od 60, već i zato što je sudska rasprava konačno izašla iz domene suhoparne borbe ekonomskim podacima, kojima su se nabacivale obje strane. Iako je u literarnim krugovima odavno poznata anegdota da je upravo King za svoje nova djela tražio predujam od 2 milijuna dolara, obrana, predvođena odvjetnikom Danielom Petrocellijem, nije željela ulaziti u rasprave o pravednosti ili precijenjenosti nečijeg djela pa nije imala pitanja za uglednog književnika. S pravom su procijenili da je upravo King njihovim klijentima donio velike, ako ne i najveće zarade, koje su, naravno, u sferi poslovne tajne. Stoga su samo ponovno odbacili navode da će zbog spajanja uglednih izdavačkih kuća doći do smanjivanja akontacija za pisce.

Očekuje se da će ovo suđenje potrajati nekoliko tjedana jer sada će se u sudnici početi redati ljudi koji vode obje izdavačke kuće. Posebno je zanimljiv podatak da u sudnici nije bilo ni riječi o obećanju izdavača da novonastala velika kuća neće podizati cijene knjiga, što je svakako najvažniji podatak za čitatelje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije